Cinclus Pharma: Lättnadsrally efter licensavtal

Läkemedelsutvecklingsbolaget Cinclus Pharma har haft det tufft på börsen sedan noteringen ifjol. Nu tecknar bolaget ett avtal för kommersialisering i Europa med Zentiva. Aktien rusar på beskedet.
Cinclus Pharma: Lättnadsrally efter licensavtal - Cinclus Rydell
Kommentar Cinclus Pharma
Vad: Partneravtal
Aktien: +66%
Råd: Fortsatt neutral

Cinclus Pharma (17,80 kr) är ett läkemedelsutvecklingsbolag som utvecklar kandidaten linaprazan glurate för behandling av erosiv gastroesofageal refluxsjukdom förkortat GERD – som orsakar sura uppstötningar.

Det handlar helt enkelt om ett tillstånd där innehållet i magen åker upp i matstrupen. Återflödet är vanligtvis surt och orsakar ofta inflammation och symptom som halsbränna och frätskador i matstrupen. Cinclus Pharmas fokus är på patienter med svåra problem (så kallad eGERD) vilket över tio miljoner patienter i Europa och USA lider av. Cinclus har lovande data från fas-2-studier och siktar nu på att upprepa dessa i fas-3-studier.

Aktien noterades på Stockholmsbörsen i juni 2024. Teckningskursen var då 42 kronor och aktien har utvecklats uselt sedan noteringen. Inför dagens besked var aktien ned 75% sedan IPO.

Licensavtal med Zentiva

Idag 22 maj meddelar Cinclus att bolaget tecknar en strategisk allians och licensavtal med läkemedelsbolaget Zentiva för kommersialisering och tillverkning av linaprazan glurate, i Europa. Aktien är i skrivande stund upp hela 66% på beskedet. Samtidigt har aktien också varit hårt pressad.

Avtalet omfattar alla medlemsländer i EES, Storbritannien och Schweiz. Totalt sett uppgår avtalsvärdet till 220 miljoner euro, alltså cirka 2,4 Mdkr. Det är inklusive initiala betalningar samt regulatoriska och kommersiella milstolpsbetalningar, om allt går som planerat.

Om Zentiva

Zentiva är ett europeiskt läkemedelsbolag som utvecklar, producerar och levererar “högkvalitativa och kostnadseffektiva läkemedel till mer än 100 miljoner människor i över 30 länder i och utanför Europa”. Zentiva har cirka 5000 anställda.

Bolaget har fyra helägda tillverkningsanläggningar samt ett nätverk av externa tillverkningspartners för att säkerställa leveranssäkerheten. Zentiva ägs av amerikanska riskkapitalbolaget Advent International, som är ett av världens femton största PE-bolag. Advent förvärvade Zentiva år 2018 från franska läkemedelsbolaget Sanofi.

Tidigare har Zentiva fokuserat på generika-läkemedel men har en strategi att bli ett specialistläkemedelsbolag, där marginalerna är betydligt högre.

Initialt erhåller Cinclus en förskottsbetalning på 13 miljoner euro (143 Mkr). 2026 väntas Cinclus erhålla en milstolpsbetalning på 5 miljoner euro (55 Mkr), kanske när patientrekryteringen är helt slutförd.

Vidare har Cinclus Pharma också rätt till tvåsiffriga royalties på nettoomsättningen i Europa, som börjar strax under 20% och som överstiger 20% på de högsta nivåerna. På förmiddagens telefonkonferens lyfte VD Christer Ahlberg fram att avtalet omfattar minst 10 år.

Studiestart i Q3

Cinclus Pharma räknar med att inleda patientrekrytering under Q3 2025 för den första fas-3-studien för linaprazan glurate. Bolaget räknar med att kunna läsa ut studiedata under 2026. Cinclus fas-2-data visade på lovande resultat.

Samtidigt behåller Cinclus rättigheterna för den viktiga amerikanska marknaden som är världens största i termer av värde. Cinclus strategi är att först läsa ut studiedatan för fas-3-studien och därefter gå vidare med kommersialiseringsplaner i USA. Har bolaget stark studiedata i ryggen så kommer Cinclus ha en fin förhandlingsposition med potentiella partners i USA.

VD Christer Ahlberg lyfte fram specialistläkemedelsbolaget Calliditas som ett exempel på ett bolag som själva lanserat i USA. Calliditas blev under 2024 uppköpta av japanska Asahi Kasei Corporation för en värdering på drygt 11 Mdkr (83% budpremie). Ahlberg äger aktier för cirka 2 Mkr i Cinclus.

Att Cinclus nu får in en upfront-betalning på runt 140 Mkr stärker bolagets finansiella ställning och gör att bolaget kan accelerera satsningar. Givet att den första fas-3-studien är lyckad så är tanken att genomföra en ytterligare fas-3-studie. Vid lyckosamma studieresultat kan en framtida studie bekostas av en partner.

Under de senaste åren har det negativa kassaflödet varit knappt 50 Mkr per kvartal. Efter upfront-betalningen (143 Mkr) och negativt kassaflöde under Q2 har Cinclus en kassa på runt 620 Mkr.

Efter dagens kursuppgång värderas Cinclus till cirka 840 Mkr. Efter avdrag för kassan innebär det ett rörelsevärde på en bit över 200 Mkr. Samtidigt ska pengarna användas till studierna.

Marknadsgodkännande och lansering ligger några år fram i tiden (år 2029). Den stora kurstriggern i form av utläsning av studiedata sker tidigast 2026. Givet att inga förseningar sker. Dagens avtal är positivt för Cinclus som visar att en partner är beredd att slanta upp rejäla pengar redan innan fas-3-resultaten är kända.

Investeringar i läkemedelsutvecklingsbolag är förenat med hög risk. Det blir intressant att se om ledning och insynspersoner köper aktier efter dagens besked. Aktien är trots dagens uppgång ned cirka 60% från IPO. Vi är neutrala till Cinclus.

Cinclus Pharma tio största ägare Kapital Röster
Trill Impact Ventures Pharma 1 AB 7,85% 7,98%
Fjärde AP-fonden 7,81% 7,94%
Futur Pension 6,25% 6,35%
Movestic Livförsäkring AB 4,94% 5,02%
Linc AB 4,89% 4,97%
Peter Unge genom bolag 4,41% 4,48%
Kjell Andersson genom bolag 4,03% 4,09%
Mikael Dahlström Dödsbo 3,97% 4,04%
Nordnet Pensionsförsäkring 3,73% 3,80%
Lennart Hansson genom bolag 2,29% 2,33%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser