Från en extrem till en annan

KRÖNIKA.

Det talas sällan om hur svensk skola var organiserad före friskolereformen år 1992, utom möjligtvis beskrivet i ett rosaskimrande nostalgiskt töcken. Sanningen är att det var ett extremt system det också, fast med betongsocialism som ideologi.

I mitten på 1980-talet var det så få icke-statliga skolor kvar att de kunde räknas på ena handen (riksinternaten och religiösa skolor borträknade). De enskilda och privata skolorna sågs av den regerande socialdemokratin som ett arv från klassamhället som skulle bekämpas. Elever som inte kom från förmögna hem, och av ett eller annat skäl inte ville gå i den skola som anvisats av kommunen, kunde inte göra mycket utan fick nöja sig med sin lott. Osynliga, ofta godtyckliga, geografiska gränser styrde. Ett system som övervakades av Skolöverstyrelsen och länsskolnämnderna.

En av de socialdemokratiska utbildningsministrarna i detta människofientliga system hette Lennart Bodström. Tjugo år senare skulle sonen, partikamraten och förre justitieministern Thomas Bodström gå in i då ­riskkapitalägda friskolekoncernen Pysslingens styrelse. I dag är Pysslingen en del av börsnoterade Academedia.

I förra veckan meddelade utredaren Ilmar Reepalu (S) hur han vill begränsa utdelningar i välfärdsbolag. Academedia-aktien föll 11 procent under två dagar på ­beskedet. Om den svenska skolans internationellt sett unikt marknadsliberala system, och S-regeringens försök att begränsa vinstuttagen, skriver Per Tolgraven på sidan 14.

Tes, antites och syntes. Svänger den svenska modellen mot en ny extremposition, en ny antites? Förhoppningsvis inte, men när pendeln väl börja röra sig är den svår att stoppa.

Ny sajt inom kort

Efter fem år är det snart dags att sjösätta en helt ny sajt. Affärs­världen blir betydligt trevligare att läsa i mobilen och paddan – och webb­läsaren, för den delen.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight