Balansräkning på gränsen till sammanbrott

Balansräkningstillväxten kan inte växa snabbare än de underliggande inkomsterna i evighet. Och vi närmar oss det som brukar kallas ”The Minsky moment”.

Trots återkommande finansiella kriser så har världens balansräkningar fortsatt att svälla. Såväl den finansiella tillgångssidan som skuldsidan har vuxit snabbare än de underliggande inkomsterna och tillväxten sedan tidigt 1980-tal. David Levy på Jerome Levy Forcasting Center gör en Minsky-analys av detta fenomen och konstaterar att detta inte kommer att hålla. Han har nog tyvärr rätt.

Sedan 1980-talets avregleringar av det finansiella systemet så har finansiella tillgångar och skulder stigit i snabb takt. De har vuxit mycket snabbare än de underliggande inkomsterna. Varje finansiell kris från sent 1980-tal och tidigt 1990-tal, där Sverige drabbades hårt, till it-bubblan i början på 00-talet till den senaste finanskrisen har inneburit ett hack i kurvan, varefter balansräkningspumpandet har tagit ny fart. I Sverige har denna pump accelererat efter den senaste finanskrisen, med en mycket kraftig tillväxt vad gäller bolån, vilka matchas av en lika snabb ökning av inlåningen i systemet (fordringar på bankerna), även om cirka 60 procent finansieras via kreditmarknaden och då främst så kallade säkerställda obligationer.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här