Lönsamma laxar

På tjugo år har Norge byggt en global storindustri. Nu är laxen inte ens billig längre.

KRÖNIKA. Produktionen är rekordstor, ändå ligger laxpriset ligger på topp­nivåer. När en handlare i en Ica-butik i valfri förort till Stockholm utan att darra på manschetten tar 229 kronor per kilo odlad norsk lax över disk har något hänt. Eller 199 kronor för fryst fisk av samma slag. Livsmedlet som för några år sedan såldes för 79 kronor per kilo, och föraktfullt kallades för havets falukorv, synes ha återtagit sin gamla roll som finfisk.

I sekler har Norge varit en stor exportör av fisk. Sill och klippfisk, mest torkad torsk eller torkad långa, såldes och fraktades till Spanien, Portugal och Italien liksom senare till Argentina och Brasilien. Ända fram till i början av 1970-talet var fiske och jordbruk den näringsgren i Norge som gav flest jobb i landet. Sedan dess har olje- och gasbranschen tagit över som ekonomisk motor i vårt västra grannland, med Statoil i spetsen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här