Arkitekter har tröttnat på öppna planlösningar

Under 2000-talet har den öppna planlösningen blivit norm i framförallt nybyggda hus och lägenheter. Men nu har en del arkitekter börjat tröttna.

Öppna planlösningar, där vardagsrummet och köket ligger i samma rum, började slå igenom på allvar i slutet av 1990-talet. Sedan dess har det blivit allt vanligare och är numera näst intill norm i nyproducerade hem.

Nu har några arkitekter tröttnat på de öppna planlösningarna och menar att nästa trend är broken-plan, en slags bruten planlösning. Det är en modell som möjliggör att bostaden kan ändra form beroende på hushållets olika behov.

– Det är en extraordinär revolution som har ägt rum under de senaste fem åren, säger den London-baserade arkitekten Deborah Saunt till design- och arkitekturmagasinet Dezeen.

– Det är definitivt en brytpunkt när det gäller hur människor vill bo vilket jag tror har att göra med förändrade teknikprylar, säger Mary Duggan på arkitektfirman Duggan Morris till Dezeen.

Enligt den svenske stjärnarkitekten Gert Wingårdh är den öppna planlösningen nödvändig i många svenska hem, eftersom bostäderna tenderar att bli allt mindre.

– Det är den generella trenden. Och ju mer du lägger ihop i samma rum desto mindre kan man bygga, säger han till Affärsvärlden.

Däremot finns det alltid subtrender, enligt Gert Wingårdh. En sådan är att svenskar som nästan uteslutande köper färdiglagad mat vill ha ett mindre kök. Det är också en hel del som bor i villa eller en större lägenhet som efterfrågar en tydlig avskiljning av köket, enligt Gert Wingårdh.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets