Asien starka på elitnivå

Vad gäller damgolf på elitnivå har den utvecklats starkt i Asien, där Sydkorea är den dominerande nationen.

I Asien och särskilt i Sydkorea finns mer prispengar på damtouren än herrtouren. Av världens hundra bästa golfspelare som är kvinnor kommer 39 från Sydkorea. År 1998 segrade Se Ri Pak i två majors, US Women’s Open och Ladies Professional Golfers Association, LPGA Championship som är högsta proffstouren för damer i USA.

– I Kina växer sporten och överhuvudtaget är kvinnlig proffsgolf bland de sporter som drar störst publik i Asien, särskilt Sydkorea och Japan. Även Thailand är en växande golf­nation, särskilt på dam­sidan. I vår del av världen går det trögare, säger Katarina Vangdal, Sveriges förbundskapten.

Utvecklingen vad gäller jämställdhet är negativ i Europa vars tour LET (Ladies European Tour) erbjuder få tävlingar med förhållandevis små prispengar. Enligt Katarina Vangdal är det svårt att leva som golfproffs om man enbart spelar i Europa och hon pekar mot en flykt till USA och LPGA-touren där spelare börjar på LPGA:s undertour Symetra Tour.

– I Europa råder stora skillnader och vår uppfattning är att kontinenten halkar efter både USA och Asien. I Sverige har vi i dag en tävling på Europatouren, ET, för herrar men ingen på damsidan, säger hon.

När det gäller Svenska Golfförbundets landslagsverksamhet är budgeten för herr- respektive damverksamheten lika stor. Orsaken till det är att båda könen ska ges samma förutsättningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience