Nyemission ska ta QuiaPEG till licensaffär

Med sin patenterade teknikplattform Uni-Qleaver® vill det Uppsalabaserade läkemedelsbolaget QuiaPEG kontrollera nedbrytningstiden för läkemedel. Med en optimerad nedbrytning effektiviseras behandlingen, samtidigt som risken för biverkningar minskar.

Tekniken är en bred kemiplattform med flera applikationsområden. Bland annat kan halveringstiden för både nya och redan befintliga läkemedelssubstanser förlängas. Istället för att exempelvis behöva ta en spruta tre gånger per dag, kan det räcka med en gång i veckan.

– Vi har valt att förbättra redan befintliga läkemedel, så kallade biobetters. Med Uni-Qleaver® kan vi skräddarsy den länk som styr frisättningen av läkemedlet i kroppen och som kopplar ihop en peg, en polymer som ”gömmer” läkemedelssubstansen, och själva läkemedlet, säger Marcus Bosson, vd och medgrundare av QuiaPEG.

Läs mer: QuiaPEG visar proof-of-concept i pre-klinisk studie.

Genomför nyemission

Något som är unikt för QuiaPEGs plattform är att den även kan anpassas för antikroppskopplade läkemedel, ett hett område nu, med fokus främst på onkologi. De genomför nu ett modellprojekt, QPG-1029, för att visa att deras kemiplattform fungerar i människa. I projektet använder de substansen liraglutid som används vid behandling av diabetes.

– Den gemensamma nämnaren för cancer och diabetes är den kemiska plattformen. Basen är densamma men kan skräddarsys efter funktion och vilken substans den ska kopplas ihop med. Vi har ett proof-of-concept för liraglutid för QPG-1029 i djurmodell och genomför nu en nyemission för att avsluta det prekliniska arbetet och förbereda för kliniska tester i människa, säger Marcus Bosson och fortsätter:

– Liraglutid, vars patent går ut 2023, är en storsäljare inom diabetes och omsätter årligen omkring fyra miljarder dollar. Med QPG-1029 minskar antalet doseringstillfällen och, tack vare pegyleringen, eventuellt även antalet biverkningar. Det finns därmed en stor marknadspotential, kanske en miljard dollar – eller mer – i årlig försäljning.

Läs mer: QuiaPEG sluter optionsavtal med kinesiskt läkemedelsbolag.

 

Fakta:

Nyemission:

Teckningstid: 25/6–9/7

Teckningskurs: 7,00 SEK per unit, motsvarande en kurs om 1,75 SEK per aktie.

Överväger tidig licensiering

QuiaPEGs affär är tänkt att stå på två ben, dels ska de utveckla en egen pipeline av biobetters, dels ska de sälja licenser.

– Vid rätt tidpunkt kan vi sedan även licensiera ut våra egenutvecklade biobetters. Då liraglutid är ett känt läkemedel överväger vi att licensiera ut QPG-1029 redan innan vi har inlett de kliniska testerna i människa, avslutar Marcus Bosson.

Om QuiaPEG:

QuiaPEG Pharmaceuticals Holding AB (publ) utvecklar förbättrade och patenterbara former av läkemedel som bygger på deras unika och patenterade drug delivery-plattform, Uni-Qleaver®. Bolaget är listat på Spotlight Stock Market (ticker: QUIA).

 

Läs mer om QuiaPEG och deras emission på www.quiapeg.com.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här