Så vände Rossignol kris till framgång

Rossignol var snubblande nära att gå i konkurs under finanskrisen. Genom ett bankbyte kunde skidtillverkaren återigen nå expansion. Nyckeln var att få ordning på kassaflödet.

Advertisement

Under finanskrisen tvingades Rossignol till flera vägval. Förutom det smärtsamma i att behöva avskeda värdefull personal skulle de behöva prioritera hårt i produktutvecklingen.

En annan knut som behövde lösas var hur företaget skulle få ordning på kassaflödet. Försäljningen var koncentrerad till vinterhalvåret medan betalningarna från kunderna strömmade in månaderna efter. Bolagets produktutveckling krävde dessutom finansiering ett år i förväg.

Rossignol satt fast i en rävsax med tolv olika banker och gav sig ut på jakt för att hitta en enda bankkontakt som kunde ta ett helhetsgrepp kring bolagets finansiering.

Det blev till slut Collector som presenterade en helhetslösning på varulager och fordringar. I dealen ingick tjänster som factoring, lagerfinansiering och hyresgaranti. När kassaflödet stabiliserades kunde de också med Collector som strategisk partner agera snabbare vid uppköp av andra verksamheter.

”Redan efter ett år efter att vi skrivit under avtalet hade vi nått målen. Det var över förväntan”, säger Rossignols finanschef Frederic Regert.

Frederic Regert, Rossignols finanschef.

Företag inom många branscher kan säkert känna igen sig i Rossignols situation, inte minst inom tillverkningsindustrin där man producerar mot en order och därefter fakturerar. Företag med stora bolag som kunder brottas också ofta med betalningsvillkor som leveransfri månad plus 90 dagar.

Ibland kan ett företag också få en stor beställning med kort varsel. Då är det avgörande att anlita någon som kan sätta sig in i bolaget och göra en bedömning utifrån företagets unika situation utan att behöva bli placerad i ett förutbestämt fack som mer stjälper än hjälper.

När en affär kommer till avgörande kan det också krävas snabb återkoppling. Företagare ska inte behöva leva med ett “kanske” under lång tid för att sedan få ett nej i slutändan.

Med ett jämnt och balanserat kassaflöde får företag större handlingsutrymme för investeringar och tillväxt. Collector Bank kan ge förslag på åtgärder som stärker kassaflödet och ger mer kontroll över verksamheten. Primärt erbjuder Collector fakturaköp men även belåning av fakturor. Ibland kan det också vara läge för någon form av lån, såsom en revolverande kredit, uppköpsfinansering eller amorteringslån.

Lönsamhetsguiden från Collector Bank innehåller tips och råd för hur du tar din verksamhet till nya höjder. Läs mer och ladda ner den här.