Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Övervakad trygghet

2020-01-15 18:00

Blir samhället tryggare eller inte? Ökar våldet? Är världen säkrare nu eller inte? Är det mer terrorism nu än på 1970-talet? Det gångna decenniet har präglats av en postmodernistisk debatt utan dess like. Utan att gå in på vilken sida som har mest rätt går det att nå en kvalificerad gissning: efterfrågan på säkerhet kommer att öka. Försvarsbudgetar stärks över hela världen, företag vill minska risker och enskilda människor får en allt högre betalningsvilja när det gäller allt från säkerhetsrådgivning till skalskydd i hemmen. Dessutom lägger allt fler myndigheter och företag ut vissa tjänster på entreprenad till den privata säkerhetsbranschen.

Företag som kan gynnas av trenderna:

Saab: Sverige har inte varit i krig på över 200 år, men är trots det hem till en av världens största leverantörer av försvarsmateriel. Saabs produktflora innehåller alltifrån stridsflygplanet Gripen till Kockums ubåtar med stirlingmotorer och granatgeväret Carl Gustaf. Mycket talar för att faktorer som en växande världspopulation och begränsade resurser, klimatförändringar, ökad ojämlikhet på många håll samt ett ökat terrorhot kan leda till ökad efterfrågan på bolagets produkter.

Clavister: I en värld präglad av digitalisering och ökad kommunikation blir cybersäkerhet allt viktigare. Listan över bolag som drabbats blir allt längre. Så sent som i slutet av fjolåret drabbades börsbolaget Addtech, vilket kostade hela 150 miljoner kronor. Historiskt har Örnsköldsviksbolaget Clavisters styrka varit egenutvecklade brandväggsprodukter, men på senare år har produktportföljen utökats till ett mer komplett erbjudande. På lång sikt är visionen att bli den ledande europeiska leverantören av cybersäkerhet.

Irisity: Säkerhetsbranschen går mot stora förändringar tack vare ny teknologi. Enkla övervakningskameror, traditionella larm och bemannad bevakning kan i allt högre grad ersättas av smarta tekniklösningar. Irisitys patenterade ai-algoritmer kan leverera intelligent kamerabevakning inom flera områden. Bland kundsegmenten märks byggsektorn och skolor. En omställning av affärsmodellen till software-as-a-service bäddar för stabila intäkter över tid.

Johan Anderberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom