Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Sandvik tappar cfo:n till ABB”

2020-01-15 18:00

BÖRSGOLVET.

Ojämna plågor och ryckiga uppgångar, så sammanfattar Golvets vänner världsläget.

En tryffelpasta på La Vecchia Signora myser åt Ronaldos hattrick mot Cagliari.

– Risken är uppenbar att Sandvik kommer förlora även sin cfo när Björn Rosengren nu lämnar för ABB. Ska Rosengren lyckas decentralisera ABB till stordåd måste han ha stenkoll på siffrorna, säger pastan och fortsätter:

– Och Rosengrens starkaste sida är inte att räkna, så snart lär även Tomas Eliasson ta flyttlasset till Zürich. Han inledde ju förresten sin karriär på just ABB.

Under en omelettfrukost på Riche konstaterar en av Golvets vänner surt att ”dyrt har blivit ännu dyrare”.

– Börsen gick starkt förra året. Det här året kanske blir mer ett år för enskilda case. Kolla till exempel på Trelle, som ska plocka ut 10 procent av businessen som inte har performat och lägga ut det där till försäljning. Sälja lågmarginalbusiness, få pengar i handen och förvärva något med bra marginal, säger omeletten till ett pocherat ägg i baren, som svarar:

– Japp! Det här året kommer att handla om ’gör-om-mig’-case. De jättedyra bolagen må vara mer välskötta, men de saknar ess i rockärmen att dra fram. Här har ett bolag som ABB redan prisats upp, men däremot inte Trelle.

Ett stenkast från Riche, på moderaten Gunnar Strömmers favoritfik, säger en Dubbelknäppt Dubbelexamen att buden i år landar inom it- och teknologisektorn.

– Kolla på Tobii Tech, de har plöjt ner massor av pengar i det där och precis nu kommer vr-kompatibla telefoner. Om någon köper dem så skulle det vara nu, och det är inte uteslutet att en köpare kan komma från teknikjättarna, som inte varit sugna på att göra de där investeringarna på egen hand.

En Calypso Cape från Busnel flikar in att det även gäller att hålla koll på ”billiga domestika bolag”.

– Byggmax har alltid varit billigt! Kolla även på Nobia och Inwido. De är ganska små och växer inte så mycket, men de har hygglig marginal och vettig stabil business. Och tänker man på Momentum och Swedol som en merger of equals så brukar det alltid dyka upp folk som kan räkna på det där efterhand.

En syrlig gurksallad toppad av ingefärssweetchili på PA & Co tycker att SEB-skvallret var bättre förr.

– Det vanliga lämmeltåget från SEB har varit i Köpenhamn och fått lite lagom insideinformation. En gång i tiden var banken lite mer generös om vad som hände där, än de är nu.

Apropå information så dyker en thaisallad upp vid sidan av och påminner om Immunovias rusning strax före jul efter att forskningsbolaget slutfört en kommersiell studie med blodtestet Immray Pancan-d.

– Nu ska de rulla ut det här. Det innebär att de antingen blir uppköpta inom kort eller så väntar en nyemission. De behöver pengar till att bygga upp en bra säljorganisation, och vad tusan, när det handlar om hur man tidigt man kan upptäcka bukspottskörtelcancer så det är ju för en bra sak.

Ett annat make or break-bolag som det har gått bra för är Oncopeptides.

– Det funkar ju, det de håller på med. Att brittiska Jefferies gick ut och sa att de för det första ställde sig positiva till den europeiska biotekniksektorn under 2020, både på grund av potential för kliniska genombrott samt uppköp, och att de dessutom har köprekar på både Oncopeptides och Genmab bådar ju gott.

I ett par av fjolårets underpresterare undrar en Montrachet Grand från Bourgogne hur pass bra tålamod man ska behöva ha i år?

– Fjolårets främsta bakläxa delas förmodligen ut till någon av de nordiska bankerna inom det första kvartalet, men frågan är vem som tar bottenpriset. På bottenförväntningar finns även Moberg Pharma, som nu ju måste genomföra ytterligare en studie, eftersom nagelsvampmedlet inte hade så stor påverkan som det var sagt, en bakläxa som kom väldigt överraskande.

Apropå tålamod påpekar en tvåa Soberano att tålamod inte bara handlar om tid, utan även om pengar:

– Ägarna i Elementica är sura över den snåla budpremien från Bahnhof och hela affären är på väg i stöpet, viskar den spanska brandyn.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom