Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Värre och värre dag för dag

2020-03-25 18:00

Innan det small till förra veckan lade vi ju order på produkter som vi inte kommer att kunna sälja nu. Det vräker fortfarande in varor, men det finns ingen som vill ha dem.” Resul Yetim, vd och grundare av grossistföretaget Grabbarnas Grönt AB i Älvsjö, beskriver på ett skrämmande och högst konkret sätt vad som händer när en ekonomi, nästan utan förvarning, tvärnitar över en natt.

För hans företag och flera andra som medverkar i artikeln på sidorna 20–21 blev krisen ett faktum efter bara några dagar. Kanske kan stödpaketen från Riksbanken och regeringen rädda en del av de företag som nu kämpar för att överleva, i grund och botten är det dock bara en snabb återgång till en någorlunda normal tillvaro som hjälper. I skrivande stund har runt 20 000 personer varslats om uppsägning sedan krisen startade i början av mars, något som finansminister Magdalena Andersson beskriver som ”ett av de största varsel på svensk arbetsmarknad vi sett i modern historia”.

Och det lär dessvärre bli många fler. I den domedagsstämning som råder är det över huvud taget svårt att hitta en enda liten ljusglimt. Jag letar närmast desperat i nyhetsflödet, till sist hittar jag en från en nyhetsbyrå: ”I Tyskland börjar man se tidiga tecken på att kurvan över antalet coronavirusfall i landet planar ut.” Låt oss för guds skull hoppas att det stämmer.

Humor med skärpa

I dessa dagar behövs skarpsinne och humor mer än någonsin. Affärsvärldens nye krönikör Fredric Thunholm har både och. Missa inte krönikan på sidan 34.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom