Storbanker: Politiker kan tvingas hjälpa hushållen på grund av elpriserna

De höga elpriserna kan tvinga fram stödåtgärder för hushållen, skriver Swedbank i ett veckobrev. SEB:s ekonomer tror på en "relativt stor" åtgärd. Storbankstrion Swedbank, SEB och Nordea tror på en inflation runt 4% i december.
Elpriser, inflation
Swedbank, SEB och Nordea tror på en inflation runt 4% i december till följd av de höga elpriserna.

”En ny, chockhög inflationstakt väntas” när det släpps nya KPIF-siffror för december på fredag nästa vecka. Inflationen för december kommer landa på 4,1% i årstakt, spår Swedbanks ekonomer i ett framåtblickande veckobrev.

De rusande elpriserna bidrar med 2,1 procentenheter till inflationstakten, lägger Swedbank-ekonomerna till. De höga elpriserna kommer också bidra till att inflationen ligger över 4% ”även kommande månader”.

SEB tror på en ännu högre inflation. Storbanken räknar med med att statistiksläppet den 14 januari kommer visa på en inflation på 4,2% i årstakt, skriver ekonomerna Olle Holmgren och Marcus Widén i ett marknadsbrev där det också framgår att Riksbanken spår att inflationen i december kommer ligga på 2,9%.

KAN TVINGA FRAM STÖDÅTGÄRDER

SEB tror att inflationen kommer sjunka något i början av 2022 och desto mer under våren och sommaren.

De båda bankerna tar upp de höga elpriserna.

”Fortsatt höga priser under inledningen av året, som också är ett valår, kan mycket väl tvinga fram stödåtgärder riktade till hushållen”, skriver Swedbanks Carl Nilsson och Cathrine Danin.

SEB:s Olle Holmgren och Marcus Widen tror att riksdagen kommer att ta till någon ”relativt stor” åtgärd för att minska elprisernas påverkan på hushållen.

Höga elpriserna ännu högre i januari

Nordeas Torbjörn Isaksson tror på en inflation på närmare 4%, skriver han i ett marknadsbrev. Han tar i likhet med kollegorna på de andra storbankerna upp att Moderaterna föreslagit skattelättnader för hushållen.

”Den skyhöga inflationen” stöder Nordeas uppfattning om att Riksbanken kommer minska sin balansräkning under 2022, skriver han vidare.

Under årets fattigaste månad, januari, har spotpriserna för el stigit till drygt 2 kronor per kWh, skrev Finwire häromdagen. Det kan du läsa mer om här.