6 december 2020 12:00

Goda tider för vintageklockor

Marknaden för vintageklockor står stark under coronakrisen. Både i Sverige och internationellt.

Auktionsmarknaden för vintageklockor har exploderat de senaste åren. En klockmodell som har rönt stor uppmärksamhet är ”Rolex Daytona Paul Newman”. För tre år sedan sålde auktionshuset Phillips skådespelarens egna, riktiga Rolex Daytona för 17,8 miljoner dollar. Samma höst hade auktionshuset Kaplans på Biblioteksgatan i Stockholm en likadan modell. Den såldes för 1 850 000 kronor.

”Man måste förstå hur hårt det slår när det finns en legendar med i bilden”, säger Georgios Batselas, klockspecialist på Kaplans.

Den dyraste klockan som någonsin har sålts i Skandinavien var på Kaplans år 2014. Att ett armbandsur såldes för 4,8 miljoner kronor i Stockholm berodde på den mycket ovanliga kombinationen i texten ”R.C.O”, alltså ”Rolex – Cosmograph – Oyster”.

Sedan dess har de inte kommit upp på samma prisnivå för något enskilt objekt. Däremot säljs oftare fler klockor för höga summor. Så även under brinnande coronakris.

”Vi hade årets första internationella auktion i maj. Det blev vår nästbästa auktion någonsin. Och vi gjorde vår tredje bästa auktion någonsin i november i år. Så vi är väldigt nöjda med de auktioner vi har haft under 2020”, säger Georgios Batselas.

Georgios Batselas, klockspecialist på Kaplans.

I auktionen i november sålde Kaplans för sammanlagt 7,6 miljoner kronor, vilket är en ökning om man blickar lite längre tillbaka. I början av 2011 låg rekordet för en klockauktion på 2,6 miljoner kronor.

Även på auktionshuset Bukowskis har de slagit rekord på sina klock­auktioner under rådande coronakris.

”Två gånger per år har vi samlarauktionen ”Important Timepieces” och 2020 har varit ett rekordår för oss då vi till och med överskred förra årets försäljning i form av klubbade priser på slagauktion, vilket är fantastiskt kul. Vi har aldrig haft så få osålda objekt på våra slagauktioner för klockor och snittpriserna är högre än någonsin tidigare”, säger Carl Palmegren, ansvarig specialist för klockor på
Bukowskis.

Höstauktionen var även Bukowskis första så kallade ”white glove sale”, som betyder att samtliga objekt säljs under en auktion, vilket också påvisar en stark marknad.

Digital omställning

På Bukowskis har man sedan tidigare varit medvetna om att kunder som eftersöker samlarobjekt inte alltid har möjlighet att komma till Stockholm för att undersöka en klocka under visning.

”Därför ser vi till att ha en noggrann beskrivning av objekt samt högupplösta bilder på varje detalj på klockan, inklusive urverk och tillbehör. Även våra digitala lösningar har varit i framkant och välutvecklade för budgivning online. Så, ur ett försäljningsperspektiv var vi väl förberedda för en situation då färre kan vara på plats och fysiskt undersöka olika objekt”, säger Carl Palmegren.

De har också följt Folkhälsomyndig­hetens rekommendationer och kunder har därför kunnat boka privata visningar. De har även arbetat med face­time-värderingar, haft färre öppna värderingsdagar och funnits tillgängliga digitalt för att kunder ska ”få den service de förväntar sig var de än befinner sig”.

De internationella auktionshusen som Phillips, Sotheby´s och Christie´s har också haft bra auktioner under coronakrisen. Det gäller framförallt auktionshus med välutvecklade digitala system. De flesta auktionshus i de stora klockstäderna (i huvudsak Genève, Hongkong och New York) har valt att enbart erbjuda auktion online och inte en klassisk slagauktion i år.

I slutet av juni i år avslutade exempelvis Phillips en liveauktion för klockor där flera rekord sattes av de 210 objekt som låg ute till försäljning. Streamingen medförde också att ovanligt många kunde delta. I denna auktion, ”Geneva Watch Auction XI” (som Phillips hade tillsammans med Bacs & Russo) deltog budgivare från 70 länder och cirka 2 000 intressenter online. Den totala summan för klockauktionen — även den en white glove sale — landade slutligen på 31,7 miljoner dollar, motsvarande runt 295 miljoner kronor.

Paul Newmans riktiga Rolex Daytona såldes för 17,8 miljoner dollar på en auktion hos Phillips i oktober 2017. Foto: Phillips

Konkurrensen ökar

Marknaden för vintageklockor är en relativt ny och antalet aktörer som säljer klockor har ökat markant under de senaste fem åren, vilket förstås påverkar auktionshusen.

”I takt med att branschen växer uppstår även fler mindre seriösa aktö­rer. För köpare är det viktigt med ”buy the seller”, det är fortfarande få som i detalj katalogiserar objektet och gör all research som behövs inför försäljning. För att en säljare ska få en rättvis betalning för sin klocka så rekommenderar jag att anlita ett seri­öst auktionshus för försäljning eller köp på andrahandsmarknaden”, säger Carl Palmegren.

Georgios Batselas håller med om att konkurrensen har ökat, samt att auktionshusens främsta konkurrensfördel är just trovärdighet och kvalitet.

”Kommer det in en Daytona så vet jag vad jag ska titta på eftersom jag kan alla detaljer. Litegrann som att kunna en del om motorer. Man kan förstås köpa och fixa en motor på egen hand, men det är förmodligen bättre med en utbildad mekaniker. Det behöver finnas någon som kan stå för äktheten och informationen. Men vi ser ju också en hel del försäljningar ske i princip per telefon”.

Vid sidan av andrahandsmarknaden på nätet har också butiker börjat med after sales. Därtill finns privata handlare som säljer här och var.

”Allt fler vågar köpa utan några mellanhänder. Så konkurrensen är tuffare än någonsin”, säger Georgios Batselas.

Dyraste uret gick för 300 miljoner

På den schweiziska klockauktionen Only Watch såldes 2019 en Grandmaster Chime Ref. 6300A  från det exklusiva märket Patek Philippe för  motsvarande 300 miljoner kronor.  Klockan övertog därmed rekordet för världens dyraste armbandsur som kom på auktionen där  Paul Newmans riktiga Rolex Daytona såldes för 17,8 miljoner dollar i oktober 2017.

Italienarna var först ut

Intresset för andrahandsmarknaden av klockor kom under 1970-talet. Först ut var italienarna, därefter har intresset globaliserats. Privatpersoner började själva förstå värdet, och kunde själva följa värdestegringen av äldre armbandsur när internet kom. Nu blev många fler kunnigare. Anledningen till att värdet håller i sig är för att föremålen har hållit så pass länge, för att utbudet förblir begränsat samtidigt som potentiella köpare har ökat.

”Om allt kollapsar är ingenting värt någonting, men om det finansiella systemet kollapsar finns det alltid ett värde i guld. Det är lite samma sak med klockor. Det finns något att ta på och utbudet kring de finaste och bäst välbevarade exemplaren är begränsat”, säger Georgios Batselas.

Det är små skiften på klockmarknaden vad gäller trender men den tydligaste trenden inom vintage-markna­den är att samlare framförallt söker objekt i fint skick snarare än en specifik referens. Ett exempel på detta återfinns bland annat från Bukowskis värld:

”Vi sålde en första generationens Omega Speedmaster 2915 i exceptionellt skick för drygt två miljoner kronor. Ett halvår senare sålde vi samma modell men i sämre skick för en summa motsvarande 100 000 kronor”, säger Carl Palmegren.

De finaste exemplaren fortsätter att dra, instämmer Georgios Batselas:

”Men de flesta förväntar sig perfekta klockor och det är egentligen en utopi. Samtidigt finns det gott om fina objekt i Sverige eftersom andrahandsmarknaden inte har existerat lika länge här. I exempelvis Italien och andra länder som tidigt uppmärksammade tjusningen med gamla armbandsur har fler klockor bytt händer och då kan delar ha bytts ut vilket kan göra kunderna mer misstänksamma”.

Allting som var inne för tio år sedan är mer eller mindre inne nu också, fortsätter han.

”Dykarklockor, eller pilotklockor är fortfarande högaktuella. En skillnad mot för ett par år sedan är just att skicket ska vara mycket bättre. Något som har blivit okej numera är även rena guldklockor. Det är inte längre ett tabu att gå runt med en guldklocka”.

Men ädelmetall slår inte unicitet. En av de dyraste klockorna som har sålts på vintagemarknaden är en Patek Kronograf. Den fanns i några hundra exemplar i guld men bara fyra exemplar i stål. Eftersom det endast fanns fyra exemplar i stål och en var ute på auktion gick den för mer än de i guld.

”Men till syvende och sist handlar det om starka varumärken, den era de som klockorna var mest kända inom och modellerna. Därefter kommer små finjusteringar”, säger Georgios Batselas.

Här hittar du fler reportage

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.