Råduppföljning: Slalom bland svaga balansräkningar

Slagna serieförvärvare med ansträngda balansräkningar i form av Embracer och Sinch blev denna omgångs sämsta aktier. Vi lyckades dock hålla oss undan bägge. I skuldtyngda Dustin gav vi ett köpråd men tog oss igenom bolagets nyemission med blotta förskräckelsen. Bästa köpråd var för mjukvarubolaget Opter som steg 41%.
Råduppföljning: Slalom bland svaga balansräkningar - råduppföljning med symbol ny
Experience the brilliance of a luxury car's illuminated blind spot warning in the mirror up close. Foto: maniacvector - stock.adobe.com

Sinch -42% (Neutral)

Det är för tidigt att ta höjd för förbättrad tillväxt, ansåg Afv i analysen av meddelandebolaget Sinch. Ett par svaga rapporter sänkte sedan aktien dramatiskt varpå vi slog om till ett köpråd på 20,80 kr i september i fjol.

Embracer -63% (Neutral)

Det är nu ett år sedan vi slopade köprådet på spelkoncernen. Aktien stod då i 55,50 kronor och det började stå alltmer klart att den våldsamma förvärvsresan nått vägs ände och en period av renodling och självrannsakan väntade. Några månader senare sänkte vi rådet igen, till sälj.

Latvian Forest -26% (Neutral)

Den baltiska skogsägaren hade just avtalat om att sälja merparten av sin lettiska skog till ett svenskt bolag när vi synade aktien. Kursen hade stigit 22%. Viss rabatt fanns kvar men vi tyckte man skulle avvakta vidare besked om en ny strategi. En dryg månad senare blåstes skogsförsäljningen överraskande av och aktien föll tillbaka. En ny analys under hösten landade i ett förnyat neutralt råd.

Opter +41% (Köp)

Mjukvarubolag som säljer affärssystem för transportplanering. Har över 50% marknadsandel i nischen i Sverige och Norge samt högt insynsägande och värderades till tydlig rabatt mot andra SaaS-bolag ifjol. Strax innan jul sänke vi rådet till neutral efter stark kursutveckling. Med facit i hand för tidigt då aktien stigit knappt 20% ytterligare därefter.

Meew – IPO inställd (Teckna ej)

Efter att det framkommit att bolagets VD ljugit om sin utbildning lämnade vi rådet att man inte ska teckna Meew. Senare under samma dag avgick VD och ankarinvesterare drog sig ur noteringen. Dagen efter ställdes noteringen in och hela styrelsen avgick. Två veckor senare gick Meew i konkurs. Det har sedan dess kommit fram att en stor del av bolagets hela omsättning var förfalskad genom att påhittade kundfordringar mot grundarens familjemedlemmar bokförts som intäkter.

Dustin Group -3% (Köp)

För den som vågade se förbi IT-återförsäljarens höga skuldsättning såg vi aktien som köpvärd. Det hela slutade i en stor nyemission med rejäl utspädning. Men den som tecknade sin andel kom ut på andra sidan med nästan hela kapitalet i behåll. Aktien gick dock sämre än index under samma period och köprådet blev fel.

Genesis IT +74% (Neutral)

Mjukvarubolag som säljer affärssystem för fristående handlare (Mestergruppen och XL-Bygg är stora kunder). Aktien värderades lågt men mjuka faktorer som klen transparens, tveksam kapitalallokering/ägarstyrning var minus så rådet blev neutral. Styrelsen drog in utdelningen under våren. Ett par månader senare lade huvudägarna Stenvalls Trä ett bud på 20 kronor per aktie (28% premie). Minoritetsägarna tackade nej och Stenvalls tvingades höja budet två gånger (22,50 kr samt 27,50 kr). Genesis avnoterades i höstas.

Infracom +3% (Neutral)

IT-tjänstebolagets senaste år har präglats av förvärvet av bolaget Connect IT. Förvärvet dubblade Infracoms verksamhet men späder ut marginalen en hel del. Bokslutet blev en kalldusch då rörelsevinsten föll 10% i fjärde kvartalet.

Duni +7% (Sälj)

Vårt säljråd bottnade i ett antagande om svagare europeisk konsument och svårigheter för Duni att öka rörelsemarginalen. Så har det inte riktigt blivit även om tydliga tecken på inbromsning uppenbarades i det fjärde kvartalet. Duni visade organisk tillväxt på -4,9% men kompenserar det med förbättrad lönsamhet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning