Schweiz
Miljardärernas mardröm: Schweiz går till folkomröstning om arvsskatt

Ungdomsförbundet Ungsocialisterna har under en tid drivit ett förslag om att alla tillgångar över 50 miljoner schweizerfranc (600 Mkr) ska beläggas med en arvsskatt på 50% vid dödsfall. Både parlamentet och regeringen är emot förslaget, men kampanjen har nu lyckats samla in 100 000 underskrifter. Därmed måste regeringen motvilligt utlysa en folkomröstning. Den kommer att hållas den 30 november, enligt ett pressmeddelande på tisdagen.
Ungsocialisterna vill använda de ökade skatteintäkterna till att finansiera åtgärder mot klimatförändringar. Men kritiker varnar för att en skattechock kan leda till att samhällsviktiga höginkomsttagare flyr landet. En allians av partier från mitten till högern kampanjar nu mot förslaget.
Norsk flyttvåg
Den norske miljardären och investeraren Tord Kolstad har tidigare hotat med att lämna landet om arvsskatten blir verklighet.
“Självklart tror jag att det skulle ha en negativ påverkan på många företagare. Även om jag trivs väldigt bra i Schweiz skulle jag behöva ompröva min situation om detta går igenom”, sa han till Bloomberg förra året.
Enligt en tidigare kartläggning från Dagens Næringsliv har minst 80 rika norrmän flyttat till Schweiz sedan hösten 2022, då den norska regeringen höjde förmögenhetsskatten.
Väntas röstas ner
Affärsvärldens krönikör Thomas Eriksson jobbade i över ett decennium med förmögenhetsförvaltning på framför allt UBS i Schweiz. Han tror att sannolikheten är mycket låg att förslaget går igenom.

“De brukar inte rösta för extrema förslag från vare sig vänstern eller högern i Schweiz. Under åren har ett antal initiativ samlat tillräckligt med underskrifter för en folkomröstning. Men när de inte har varit förankrade i de större partierna har de fallit ganska snabbt.”
Tror du att det finns någon risk att kampanjen leder till att skatterna ändå justeras på sikt?
“Nej, det tror jag inte. Man kan nog lita på att Schweiz aldrig kommer bli näringslivsfientligt, eller att man inför så höga skatter att det blir oattraktivt för förmögna personer.”
Eriksson pekar på att Schweiz har en lång tradition av att profilera sig som ett lågskatteland, och att det ses som en viktig del av konkurrenskraften.
“Det finns en skattekonkurrens med jämförbara länder som Luxemburg och Singapore. Men även inom Schweiz finns det en konkurrens mellan kantonerna, som försöker vara attraktiva genom att ha lägst skatter”, säger han.
Läs mer:
Thomas Eriksson: Flyttvågen av rika norrmän är en lärdom för Sverige
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.