Uppföljning Nordic Camping
Rätt tänkt men fel råd?

Kommentar till alla aktieanalyser från 7–20 augusti 2016
# Nordic Camping +16% (Sälj)
Under ett par år kunde Nordic Camping och andra aktörer med undernyttjade fastighetsbestånd tälja guld med smörkniv genom att erbjuda lokaler för asylboende till det krisande Migrationsverket. När upphandlingsmetoderna skärptes samtidigt som inflödet av asylsökande minskade kraftigt såg vi ett uppenbart säljläge i Nordic Camping. Vårt råd fick dock ett snopet slut när bolaget i stället köptes ut från börsen till en rätt så klen premie, och det stödjer vår grundtes vilket vi skrev om här.
Faktum är att Migrationsverket nu avvecklar mängder med tidigare upphandlade asylboenden och rörelsemarginalen i Nordic Camping har enligt en årsredovisning släppt efter avnoteringen minskat från 19,5 till 13,6 procent.
# Hexagon +12% (Neutral)
Med hög värdering och tillväxtspår som inte uppenbart verkade lika välkrattade valde vi att avvakta med mätteknikkoncernen Hexagon. Något efter att Melker Schörling drabbats av hälsoproblem och tumultet kring Ola Rollén tagit fart blev vi mer skeptiska och hade under en period ett säljråd på aktien.
# Softronic +40% (Neutral)
Vi såg ingen anledning att köpa en medioker IT-konsult till en visserligen halvbillig värdering. Bolagets ledning verkade dessutom dela en sällsynt avig inställning till den egna aktien. Sedan dess har marginalerna utvecklat sig bättre än väntat på grund av god beläggning och större andel färdigpaketerade tjänster.
# Zalando +9% (Neutral)
Klädjätten Zalando fortsätter imponera med e-handelsdriven tillväxt. Sedan vår analys för ett år sedan har bolaget växt ytterligare dryga 20 procent (och förväntas nu omsätta 4,5 miljarder euro 2017). Aktien har dock inte hängt med eftersom den höga värderingen samtidigt minskat något under året.
# DDM Holding +11% (Neutral)
DDM investerar i förfallna konsumentkrediter i Östeuropa och låter partners inom inkasso driva in dessa. Detta är en stark marknad men DDM led av dyr finansiering och otillräckliga volymer för ett år sedan vilket gav oss kalla fötter när det gällde aktien. Detta har nu ändrats och vi har graderat upp aktien till ett köpråd.
# Avensia +35% (Neutral)
När vi skrev om IT-konsultbolaget Avensia stod bolaget inför lansering av en produktifierad lösning för e-handel och omnikanalsförsäljning, kallad ”Storefront”. Börsen värderade dock Avensia som om framgång var givet och vi valde därför att avvakta med aktien. Sedan dess har både Storefront och bolagets stomme i konsultaffären artat sig bättre än väntat.
# NGS Group +15% (Köp)
Bemanningsbolaget har fortfarande problem med marginalpress inom huvudaffären, vårdbemanning. Tack vare ett par bra och billiga förvärv och att NGS värderades lågt i utgångsläget kunde aktien trots det leverera godkänd avkastning.
# Toleranzia −26% (Köp)
Förhoppningsbolaget Toleranzia befinner sig i extremt tidig fas i sin forskning kring autoimmuna sjukdomar. Sannolikheten att nå hela vägen fram är som alltid liten och risknivån hög. Givet risken såg dock oddsen hyfsade ut för Toleranzia. När det visat sig att arbetet med att ta fram en bra tillverkningsprocess försenats försämrades dock oddsen och vi slopade köprådet i oktober 2016.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.