Uppföljning
Uppföljning: 4 av 10 rätt

Kommentar till alla aktieanalyser från 20 maj – 2 juni 2018
# Absolent +173% (Köp)
Ett kanonråd som vida överträffat både Börsplus huvudscenario och vårt optimistiska scenario. Stark utveckling i verksamheten och hög förvärvsaktivitet och därmed högre multiplar har drivit upp aktien.
# Better Collective +57% (Köp)
Succé-IPO av det danska affiliatebolaget. Tillhörde en av de dyrare i sektorn men här lönade det sig verkligen att gå efter kvalitet istället för prislapp (se Net Gaming).
# NCAB +65% (Köp)
En annan av fjolårets allra bästa börsnoteringar. Mycket skickligt tradingbolag inom kretskort som gjort några förvärv efter noteringen. Bra vinstutveckling trots utmaningar i USA där importtullar minskar konkurrenskraften.
# Net Gaming −50% (Köp)
Ett av Börsplus hittills sämsta råd. Lite relativvärdering (visavi Catena Media), lockelse i låga multiplar och en missriktad tilltro till ledningens förmåga att kopiera det bästa hos mer kvalitativa bolag ledde oss rakt ned i diket.
# Freetrailer −5% (Köp)
Det danska trailerbolaget gav ett gott intryck inför sin notering. Börsplus pekade dock på oklarheter kring vad pengarna skulle användas till och frågan om varför den svenska verksamheten hade gått så trögt. Rådet att teckna var däremot fel.
# Envirologic -24% (Köp)
Ännu ett mikrobolag där Börsplus fick fel. Vinsten har förbytts i en liten förlust och den tidigare tillväxtvärderingen runt 2,0x omsättningen (EV/Sales) har kommit ner en bit.
# Acosense −63% (Köp)
Ännu en börsnotering som slutade på minus, i detta fall ett blodigt minus.
# Paradox −47% (Sälj)
En riktigt vältajmad fullträff. Vi satte sälj på datorspelsbolaget på den absoluta kurstoppen (228 kronor) efter att förväntningarna på kort tid skenat iväg. Knappt ett halvår senare prickade vi återigen rätt när vi slopade säljrådet nära botten (120 kronor).
# Midsummer +119% (Sälj)
En börsnotering som vi verkligen inte gillade men vars aktie gått väldigt bra och mer än dubblats. Pinsamt. Börsplus vidhåller dock att bolagets täta kopplingar med olika kinesiska ägare/partners gör det väldigt riskabelt för de svenska aktieägarna.
# Rottneros +20% (Sälj)
Säljrådet blev fel. Inte så konstigt när kronan blivit rekordsvag och Rottneros vinstfest har fortsatt. Trots det är aktien ”bara” upp 20 procent på ett år vilket givet Rottneros hypercykliska verksamhet säger en del om hur högt värderad aktien var för ett år sedan.
# Zeta Display −6% (Neutral)
Vi skrev en kort lägesuppdatering efter att bolaget, inom digital butiksinredning, fått en stororder från trav- och galoppbolaget ATG. Det hela ändrade dock inte bilden av att aktien såg ganska dyr ut. Sedan dess har den kommit ned något.
# Sinch +114% (Neutral)
SMS-bolaget var i en djup svacka för ett år sedan och vi vågade inte riktigt tro på en vändning. När väl tillväxt och marginaler kommit tillbaka i bolaget har aktien omvärderats. Med rätta tror vi.
# Electrolux −8% (Neutral)
När vi skrev om vitvarukoncernen för ett år sedan var lönsamheten i USA tyngd av tullar, prispress och stora investeringsbehov. Vi var neutrala till aktien men efter att aktien närmat sig 200 kronor slog vi om till köp i juli förra året.
# SAS −35% (Neutral)
Flygbolaget röner alltid stort intresse men vi hade svårt att bilda någon klar uppfattning om aktien när vi för ett år sedan gjorde en branschjämförelse.
# Sectra +57% (Neutral)
För dyr aktie, jämfört med tillväxten. Det var slutsatsen i en kommentar till bolagets bokslut. Sectra har dock värderats upp ytterligare när tillväxtsiffrorna förbättrats något.
# Engelska Skolan −19% (Neutral)
Icke godkänd avkastning vilket speglar dålig vinstutveckling. Bolaget har kämpat med kostnadsökningar för lärarlöner vilket inte kompenserats av motsvarande ersättningar. Senaste rapporten var ändå ett fall framåt.
# Fram^ −5% (Neutral)
Så här skrev vi för ett år sedan:
”Vi tycker i grund och botten att Fram^ är ett kul och intressant bolag. Man kan gott äga lite aktier om man är långsiktig och älskar Asien/Vietnam och tidiga riskkapitalprojekt samt vill ta rygg på ett duktigt team.
Vietnambörsen som marknad är dock just nu stekhet. Det återspeglas i Fram^s börskurs. Har man is i magen finns det nog andra bra tillfällen att haka på längre fram.”
Aktien har sedan dess kommit ner en del.
# Wonderful Times −25% (Neutral)
Ett mikrobolag som distribuerar barnprodukter, leksaker och spel. Har fått viss ordning på lönsamheten efter många tuffa år men verkar i en knepig bransch. För att försvara nuvarande kurs kring 10 kronor behöver marginalerna återhämta sig och bolaget börja skifta ut en hygglig del av vinsten.
# Tikspac +30% (Neutral)
Tidigare var Tikspac ”en liten favorit i hybridklassen tillväxtbolag/förhoppningsbolag.” För ett år sedan landade analysen i ett neutralt råd eftersom vi kände oro för slagigheten i intjäning och vissa redovisningsfrågor samtidigt som aktien inte var så där superbillig som man gärna ser att mikrobolagsaktier ska vara. Sedan dess har det gått bra för bolaget och till dagens högre värdering blir nog slutsatsen likartad. Kanske inte tillräckligt billigt för ett köpråd?
# IA Industrirmatur −27% (Neutral)
Noterades för ett år sedan och har inte gjort mycket väsen av sig. Tillverkar en lösning för transformatorstationer vilket är en extrem nischmarknad. Resultatet ligger kring nollan. En typ av aktie som kan bli helt bortglömd och kanske köpvärd på sikt, men inte än.
Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.