Checka in till röda priser

Rezidoraktien är billig för att bolaget ständigt dras med nya problem. Men en ny vd och nya huvudägare kan göra att det är dags att stiga på.

KÖP Det är nu snart tolv år sedan de dåvarande SAS-hotellen knoppades av för att separatnoteras på börsen. För Rezidor – som hotellkedjegruppen kallas – har det varit en olycklig resa. Aktien har halverats i värde.

Den viktigaste orsaken redan från början var att Rezidor­aktien var en udda fågel på börsen. Den stämplades snart som svårbegriplig och vilsen. Med huvudkontoret i Bryssel, bolaget baserat i Sverige och aktierna handlade på Stockholms­börsen, en schweizisk, och därefter en österrikisk vd som för ett år sedan ersattes av en spansk vd, samt verksamheten utspridd över fyra kontinenter kunde den vänligt inställda konstatera att det inte har varit lätt att få grepp om företaget. Den konspirationsteoretiskt lagde fruktade i stället att ledningen ville dölja något.

På senare år har Rezidor fjärmat sig från rollen som hotell­operatör på kärnmarknaderna i Norden och övriga Västeuropa och gjort sig ett namn som ett av världens mest snabbväxande hotellföretag, med särskild inriktning på omogna marknader i Östeuropa, Ryssland och de afrikanska länderna söder om Sahara. Därmed har bolaget fått nya bekymmer på halsen. Terror­attacker, revolutioner, krig och ebolaepidemier finns på listan över problem som drabbat bolagets hotell.

Identitetskrisen har accentuerats ytterligare av ett huvud­ägarskap som skiftat flera gånger, från SAS, över den amerikanska rese- och hotellfamiljen Carlson, och nu sedan ett år tillbaka, till den kinesiska jätten HNA.

Sedan en tid florerar nu spekulationer kring om HNA kan komma att vidaresälja sin post eftersom gruppens finanser är ansträngda och bolaget skulle kunna behöva få loss kapital. Delar av Rezidor-innehavet är redan pantsatt, men HNA, som förstås försäkrar att den finansiella styrkan är god, del­äger också flera andra internationella hotellkedjor, flyg- och turism­bolag som kan hamna på sälj­listan. Nyhetsbyrån Direkt rapporterade tidigare i år att Standard & Poor’s nedgraderat gruppens lånebetyg till låga CCC+. HNA har också sålt fastigheter i London och i Hongkong under ­senare tid för att få loss pengar. I januari i år frös myndigheterna en del bankkonton tillhörande HNA efter misstankar om fiffel.

Affärsvärlden gör bedömningen att Rezidors löpande verksamhet knappast påverkas negativt av fortsatt ägarturbulens. Tvärtom kan en försäljning, allra troligast till en mer stabil huvudägare, ge arbetsro åt företaget. Hotellkedjan behöver heller inte mer kapital, inga emissioner är aktuella och bolaget drivs med låga kapitalkostnader och äger inga egna hotell. De olika kedjorna i koncernen, bland dem Radisson Blu, Park Inn och Quorvus Collection knyts i stället ihop med bland annat leasing- och franchisingkontrakt.

Bolagets bokslutskommuniké, som presenterades i förra veckan, var ingen munter läsning, och kursen dök som mest 5 procent. Det står nu klart att bolaget inte lyckats slå mynt av den goda konjunkturen under senare år. Rörelsemarginalen (ebit) föll 2016 och 2017 till nära noll, den lägsta nivån sedan förluståret 2012.

Ledningens mål är att nå upp till mellan 10 och 12 procents ­rörelsemarginal före skatt, finansiella poster och avskrivningar (ebitda), sett över en konjunkturcykel.

I tabellen här intill har vi försiktigtvis räknat med 4 respektive 6 procents ebit-marginal, för i år och nästa år. Skulle ledningens mål om en 12-procentig ebitda-marginal uppfyllas nästa år handlas aktien till tio gånger pengarna (p/e10). Dyrt? Knappast.

Affärsvärlden ser ett bra läge för ett bottenfiske. Riktkurs på ett års sikt: 33,80 kronor. Där var kursen så sent som för ett år sedan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.