Analys Videoburst
Blott Sverige svenska krusbär har

IPO-tåget rullar vidare med oförminskad fart och nya vagnar hakas på varje vecka. Denna vecka har vi skrivit analyser om Provide It på Aktietorget och B3IT och Lauritz på First North. Dessutom har vi Nordic Waterproofing, TF Bank och Academedia som är mitt uppe i sina noteringar. Och några till får vi nog se innan sommaren bryter ut. Och då har vi inte nämnt de väldigt många mikrobolag som gör listningsemissioner samtidigt.
I flera fall blir man ganska chockad över ofärdiga dessa börskandidater är. Nedan följer några observationer beträffande Crowdsoft och Videoburst, två bolag jag träffade i veckan och skulle kunna beskriva som “för tidigt födda”. De kanske kan bli riktiga bolag med tiden men än så länge borde de ligga kvar i företagskuvösen.
Här är några rader om Crowdsoft:
- Crowdsoft beskriver sitt kommunikationssystem C-One som “banbrytande” men några objektiva bevis för detta presenteras inte. C-One har inga inga betalande kunder och inga namngivna potentiella kunder som testar systemet.
- Ledningen och flera personer i styrelsen har i närtid plockat ut miljonersättningar ur bolaget.
- Flera ägare har lånat ut pengar till bolaget. Ränteläget är här runt 24 procent per år. Det är ett bevis på att någonting är väldigt fel – antingen på bolaget, ägarstyrningen eller risknivån.
- En stor del av emissionslikviden ska gå till att lösa dessa lån. Småspararnas pengar går alltså rakt över till befintliga storägare och indirekt till att finansiera ledningens miljonersättningar.
- Och apropå ledningen så är det inte så mycket mer än ledningen på lönelistan. Crowdsoft har tre anställda och inga intäkter.
Och här följer några punkter om Videoburst:
- Bolaget har i princip ingen omsättning men presenterar sig som att man gjort stor succé på marknaden.
- Videoburst påstår helt osannolika saker i sitt prospekt. “Genom en API-integration hämtas data inklusive bilder, logotyper från t ex kundens CRM-system, mäklarsystem, ekonomisystem eller e-handelsdatabaser som automatiskt genererar en skräddarsydd video.” På direkt fråga erkänner vd att detta (så klart) inte är en korrekt beskrivning av vad Videoburst faktiskt gör.
- Vd är för övrigt helt ny på jobbet sedan några veckor.
- Hemsidan funkade inte när Börsplus försökte klicka runt. En icke-fungerande hemsida är problematiskt för ett bolag som påstår sig hålla på med molntjänster.
Rådet till Börsplus prenumeranter är att absolut inte teckna sig i dessa två (minimala) noteringsemissioner.
Hittills i år har så gott som 100 procent av alla bolag som siktat på en svensk aktielistning lyckats. Oavsett kvalitet.
Särskilt anmärkningsvärt är att vår IPO-våg är ganska hemmasnickrad. I USA är börsnoteringsåret 2016 så här långt det sämsta sedan 2009, enligt Dealogic.
Så fortsätt vara selektiva i vilka börsnoteringar ni tecknar. Vi ser fortfarande bolag vi gillar men varningsklockorna pinglar lite högre för varje vecka som går.
Läsarfråga: “Vad säger ni om Fingerprints värdering jämfört med Storytels?”
_Fråga:
Hej Peter, Du verkar inte gilla Fingerprint. Vad säger du om Fingerprints värdering och tillväxt i förhållande till Storytel som ni gav köpråd på? Jag tänker främst på balansräkning, tillväxt, marknadsställning och värdering. Är inte mycket elände inprisat i Fingerprint?
_
Svar:
Sett till aktuella siffror och Fingerprints egna prognoser är aktien billig. Inget snack om saken. Problemet är att alla prognoser inte slår in och att olika vinster har olika “kvalitet” och därmed bör värderas olika. En vinst på en trisslott ska man inte sätta någon multipel på alls medan avkastningen på en statsobligation kan värderas till ett väldigt lågt avkastningskrav.
Fingerprints aktuella vinstboom är av lägre kvalitet till dess de kan visa att det här är långsiktigt uthållig lönsamhet och att man bygger en långsiktig position på en marknad där underleverantörer kommer må bra. Fingerprint rör sig i rätt riktning på många sätt men utgångsläget är som sagt att detta är vinster av ganska låg kvalitet eftersom alla är överens om att konkurrensläget kan ändras mycket framöver.
Storytels tillväxt (vinsterna är ju magra) anser vi vara av högre kvalitet. Dels för att man äger slutkundsrelationen samt av en rad andra orsaker. Det är exempelvis mer troligt att ljudböcker på små lokala språk är ett naturligt oligopol än att elektronikkomponenter är det.
PROVIDE IT
Pytteliten IT-konsult som tjänar multum på att med särskild verktyg och processer få helt juniora konsulter att leverera värde som underkonsulter åt reklambyråer. Handeln kommer vara extremt klen så tänk på Provide It som en onoterad aktie om ni investerar.
GARO
Vi gillade Garo skarpt vid börsnoteringen tidigare i våras men efter en uppgång på över 100 procent kan vi inte längre se något köpläge.
STUDSVIK
Börsplus har Studsvik i aktieportföljen efter den fantastiska avyttringen av avfallshanteringen till franska EDF. Nu har vi tittat närmare på bolaget och ser en uppsjö av spännande möjligheter som gör att aktien framstår som klart köpvärd även efter den kursuppgång som varit.
B3IT
Det här är motpolen till Provide It. En mellanstor konsultfirma med idel superrutinerade konsulter som kan ta ta bra betalt och som ligger nära kunderna. B3IT är ett framgångsrikt bolag vilket visar att det finns många vägar till framgång. Aktien är något billigare än likartade IT-konsulter på börsen så det är inte fel att teckna aktien inför noteringen på First North.
FINGERPRINT
Vi har berört Fingerprint en hel del. Delvis för att det är en intressant aktie men kanske ännu mer för att det är ett så fascinerande fenomen. Tyvärr måste vi säga att sparkandet av Lantto och vad som framkommit kring detta stärker oss i vår magkänsla att något är fel med sättet som Fingerprint styrs på. Vi har gärna fel om Fingerprint (det vore om inte annat bra för Sverige) men när man efter cirka 10 månader bestämmer sig för att kicka en nytillsatt vd så är det inget bra tecken. Antingen brister styrelsens omdöme eller så finns det problem i bolaget vi inte ser från utsidan. Se även läsarfrågan ovan om hur vi ser på Fingerprints värdering jämfört med en annan snabbväxare, Börsplusfavoriten Storytel.
LAURITZ
Lyssna på Sparpodden här nedanför om ni vill “träffa” Lauritz båda ägare Bengt och Mette Sundström. Eller läs vår analys. Och använd gärna Lauritz.com, Auktionsverkets eller någon annan rolig auktionstjänst. Men vi tror inte man ska teckna aktien.
Lyssna på #Sparpodden om Lauritz
Varje vecka är jag med i Sparpodden som ges ut av vår kommersiella partner Nordnet. Medskyldiga till Sparpodden är Nordnets Jocke Bornold och Eva Trouin och ett stående inslag är att vi försöker besvara alla bra lyssnarfrågor.
Vill du fråga något?
Mejla mig då på borsplus@svd.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.