Köpvärd förvärvsmaskin

ANALYS Förvärvsmaskinen har bevisat sig både resultatmässigt och på börsen. Men än är det inte försent att hoppa på kursresan norrut.

KÖP Senast Affärsvärlden skrev om installationsföretaget Instalco var i september 2017, fyra månader efter att riskkapitalbolaget FSN Capital och vd:n, tillika storägaren Per Sjöstrand, hade satt bolaget på börsen. Vi lockades av affärs­idén att förvärva bra installationsbolag billigt och sedan låta dem leva vidare självständigt i en konglomeratstruktur.

Då tycktes konjunkturen stå i zenit, varför en investering i det byggkänsliga Instalco verkade alltför riskfylld för att Affärsvärlden skulle rekommendera köp. Väntarådet föll väl ut när bostadsfrossan drog in över börsen samma höst, och straffade allt som kunde kopplas till byggindustrin. I Instalcos fall var kursfallet dock något överdrivet – endast 20 procent av bolagets intäkter kommer från nybyggnation. Bolaget har dessutom fått ned sin exponering mot den svenska marknaden till drygt 75 procent genom expansion till våra nordiska grannländer.

Men nu står vi här drygt 1,5 år senare med en Instalco-aktie som är upp drygt 30 procent i år i en än mer ansträngd konjunkturcykel. Vad har hänt i bolaget sedan sist?

Till att börja med har Instalco hunnit börja bygga ett track record, och ett så här långt riktigt fint sådant. Sedan bolaget startade så sent som 2014 har det i snitt vuxit med ett tiotal förvärv per år, vilket har resulterat i en årlig tillväxttakt (cagr) på 72 procent. När bolaget uppdaterade sina finansiella mål tidigare i år höjdes målsättningen för den organiska tillväxten, det vill säga före förvärv, till 10 procent årligen, från tidigare 5 procent. Rapporten för årets första kvartal gick i rätt riktning: den organiska tillväxttakten landade på 8 procent, att addera till den förvärvade tillväxten på 18,7 procent.

Under bolagets fem år har även den justerade ebita-marginalen stärkts till 8,4 procent, överstigande det nyligen höjda målet på 8 procent. Bolaget strävar efter att uppnå en justerad ebita på 450 miljoner kronor senast slutet av år 2019, vilket Affärsvärlden bedömer vara fullt möjligt med tanke på den starka tillväxttakten och lönsamheten.

Onekligen verkar Instalcos snillrika affärsidé, där bolagen köps in för halva årsomsättningen, löna sig. Men det smarta multipelarbitraget är långt ifrån unikt på Stockholmsbörsen. Instalcos största konkurrent är large cap-noterade Bravida, som i fjol förvärvade tolv installationsbolag. Enligt konsensussammanställningen i databasen Factset värderas Bravida dock högre på flertalet punkter än uppstickaren Instalco. Dessutom växer Instalco både fortare och med finare marginaler än Bravida.

Om vi i stället jämför med det heta förvärvsbygget Indutrade, som förvisso har ett mer tekniktungt bolagsstall, värderas Instalco tvåsiffrigt lägre mätt i såväl p/e- som ev/ebit-multiplar på 2019 och 2020 års prognoser.

Hur ter sig då Instalcos framtid? Affärsvärlden sällar sig till skaran av optimistiska analytiker som ser den positiva trenden hålla i sig. Orderingången i det första kvartalet landade på knappt 4,4 miljarder kronor, motsvarande en ökning på starka 17,5 procent.

Givet att den starka konjunkturen håller i sig det närmaste året värderas aktien under 10 på våra ev/ebit-prognoser för 2019 och 2020. Det är som sagt lägre än konkurrenterna, men framför allt är det billigt ur ett absolut perspektiv för ett så pass välskött bolag med trenden i ryggen.

Som relativt färskt börsbolag delar Instalco ut 1,5 krona per aktie, vilket i sig inte ger någon direktavkastning att hänga i granen. Det är dock en bra bit över utdelningsmålet på 30 procent av nettovinsten, och med våra vinstprognoser för kommande år är det inte omöjligt att Instalco inom ett par år har höjt utdelningen med en krona eller två och då blir ett hett byte för Stockholmsbörsens utdelningsjägare.

Den kapitallätta och lönsamma snabbväxaren har bevisat att den klarar sig på egna ben och kan stå pall för ändrade förutsättningar i byggsektorn. Köp Instalco till den långa portföljen.

Det här aktierådet från kommande nummer av Affärsvärlden förpubliceras här exklusivt på Affärsvärlden Analys+

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.