33-listan lyfte bolagen

Izettle, Atlas Antibodies och Midsummer är några av 33-listebolagen som har lyckats omvandla en idé till ett snabbväxande bolag.

Under takkronorna på Berns hade Ny Teknik och Affärsvärlden precis utsett Sveriges hetaste startup-företag. Det var den 17 april 2012 och 33-listan fyllde fem år. För en av de nya vinnarna tycktes det inte finnas ett enda moln på himlen. Izettle hade ett år tidigare revolutionerat – eller demokratiserat, som de själva skulle säga – kortbetalningar. Dessförinnan var världen full med dyra terminaler som skulle installeras av servicetekniker. En värld med startavgifter, månadsavgifter och transaktionsavgifter. Väntetider och pappersarbete. De stora bankerna styrde, småföretagen hade ingen chans att komma in på marknaden. Med Izettle fick man terminalen gratis, pluggade in den i telefonen och vips så kunde man ta betalt.

– Industrin hade sagt till oss att det vi försökte göra var helt meningslöst. ’Vem vill ha era produkter och tjänster?’ frågade de. Från augusti fram till jul fick vi ut 20 000 nya kortterminaler på den svenska marknaden. Vi ökade den installerade basen med 10 procent på en marknad som brukade öka med omkring 3 procent varje år, säger Jacob de Geer.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets