7 frågor: vd Ulf Nilsson
– Vi skiljer oss från andra fastighetsbolag eftersom vi har hittat en nisch där man kan ta tillvara det mest trygga och riskfria inom fastigheter, vilket är bostäder i Stockholm, och samtidigt kombinera det med hög avkastning. Det är betydligt svårare att öka värdet på gamla stenhus i innerstaden genom renovering, än fastigheterna i ytterområdena som vi renoverar.
– Jag jobbade som jurist i mitten på 1980-talet innan jag kom till Handelsbanken Finans. Där fick jag uppleva fastighetskrisen i början av 1990-talet. Jag tröttnade på det och började med flygplansleasing och annan internationell finansiering. Därefter började jag jobba på Ernst & Young med köp och försäljningar av fastigheter. Det ledde till ett jobb på Englands största fastighetsrådgivare Savills svenska dotterbolag, där var jag också vd de sista åren.
– Under många år har jag jobbat som rådgivare åt Stendörren som var ett fastighetsbolag med bostäder och lagerlokaler. De behövde en vd för bolaget och hörde av sig till mig. Vi hade tidigare pratat om att notera bostadsdelen, då det är lättare att få finansiering om man är ett publikt och transparent bolag.
– Jag fick i uppdrag av Kvalitena att köpa bolaget som då var ett tomt skal. Det handlades då inofficiellt på Mangold-listan. Vi avnoterade bolaget och lade in bostadsdelen från Stendörren, en portfölj med 3 400 lägenheter. Det var fyra bostadsportföljer sen vi köpte av bland annat Kvalitena, som fick aktier i betalning i D. Carnegie. Vi valde sedan att notera bolaget på First North och ta in 690 miljoner i nytt kapital för fortsatt expansion.
– Ett bra exempel är de fastigheter som vi köpte från Obligo (tidigare Acta) och ägare till Hyresbostäder i Sverige II AB till ett värde av 6,5 miljarder kronor. Det var en större affär som vi hade nosat på under en tid. I och med den affären blev vi det största noterade renodlade bostadsfastighetsbolaget i Sverige.
– Vi behöver just nu all intjäning till det stora renoveringsprogram vi har inlett. Eftersom vi kan skapa en hög avkastning på pengarna genom att investera i våra egna fastigheter är vi och ägarna överens om att det just nu är bäst att behålla vinsterna i bolaget. Så snart intjäningsförmågan överstiger investeringarna kommer vi att dela ut.
– Det finns inga som gör exakt det vi gör i den omfattningen. Några små aktörer finns det. Sen har vi pensionsstiftelser som Alecta och AMF som äger Rikshem Bostäder och Willhem, men de har insett att det är svårt att förvalta bostäder i den omfattning som vi gör. Akelius renoverar lägenheter ungefär som vi, men de verkar vilja sprida riskerna utomlands just nu.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.