ABG Sundal Collier: Avanza-aktien ser dyr ut -sälj

ABG Sundal Collier inleder bevakning av nätmäklaren Avanzas aktie.
ABG Sundal Collier: Avanza-aktien ser dyr ut -sälj - avanza-700_binary_6955273.jpg

Avanzas intäkter kan tänkas växa med 7 procent per år under åren till och med 2021. Samtidigt spår nätbanken en kostnadsökning om 9 till 12 procent per år, något som indikerar en fortsatt svag lönsamhet.

Det skriver ABG Sundal Collier i den analys där bevakning tas upp med rekommendationen sälj och riktkursen 55 kronor, vilket Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

”Vi förväntar oss att kostnaderna fortsätter att växa snabbare än intäkterna av fyra anledningar. Först och främst förväntar vi oss att tillväxten i kundinflödet kommer att dämpas under kommande år på grund av hård konkurrens”, skriver ABG.

Därutöver räknar investmentbanken med fortsatt press på kommissionsintäkterna samt även pris- och marginalpress på andra intäktsrader än mäkleriet. Därutöver kommer Avanza behöva fortsätta investera i IT, förutspår ABG.

”Aktien handlas i nuläget till P/E på 25 för 2019 års vinstprognos med en bedömd nettovinsttillväxt om 4 procent per år till och med 2021, vilket vi finner oattraktivt. Avanza ser även dyr ut i ett relativperspektiv med 33 procents premie mot internationella sektorkollegor för vinsten under 2019”, skriver ABG som anser att det finns mer intressanta alternativ inom den nordiska finanssektorn än Avanza.

Aktien i Avanza hade vid 11-tiden på tisdagen handlats ned 2,5 procent till 69:40 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco