Ägare kritiska till Cloettas nya miljardfabrik

Flera aktieägare i godistillverkaren Cloetta är kritiska till företagets nya miljardsatsning på en fabrik i Nederländerna. Det skriver Dagens industri.
Cloetta
Nyheten om den nya investeringen på 2,5 miljarder kronor kom förra veckan och fick Cloettas aktie att sjunka med över 10%. Flera stora aktieägare som Di har talat med ställer sig kritiska till investeringen, och lyfter bland annat att avkastningen inte är bra nog.

”Tajmingen är ofattbart dålig. När alla andra pratar om skenande priser på byggmaterial och maskintillverkarna höjer sina priser, ja då vill Cloettas ledning bygga en jättefabrik för 2,5 miljarder, vilket motsvarar 40% av bolagets börsvärde”, säger Gustaf Tapper till Di, vd för Antap som är en av de minsta ägarna tidningen har pratat med.

I slutet av mars låg Cloettas nettoskuld på nästan 1,7 miljarder kronor. Inklusive lånen för den nya fabriken skulle de hamna på över 4 miljarder, vilket kan jämföras med ett ebitda-resultat på 874 miljoner kronor på rullande tolv månader.

Samtidigt har Cloettas största ägare Malfors Promotor köpt 1 miljon aktier i företaget. Vid gårdagens stängning hade aktien handlats upp med 0,5% till 22,74 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.