Aktieråd: Uppsidan uttömd i Lundbergs bolag

Fredrik Lundbergs investmentbolag är stabilt men just nu är uppsidan uttömd.

VÄNTA. Finansmannen Fredrik Lundberg rattar sedan tidigt 1980-tal det noterade investmentbolaget med samma namn.

Affärsvärlden tar SME Direkts analytikerkonsensus för de 64 procent av portföljvärdet som inte är fastigheter och justerar för Lundbergs substanspremie. Portföljen värderas då till hela p/e 27 på 2016 års faktiska vinster, och till p/e 19 på 2018 års konsensusförväntningar. Trots övervikt mot storbolag i mogna branscher premievärderas alltså portföljen mot börsen.

Den dryga tredjedel av portföljen som är fastigheter kan knappast motivera substanspremien på Lundbergs som helhet. När årtionden av fastighetshausse byggt upp ett risktagarklimat inom svenska fastigheter är fastighetsinslaget snarare en värderisk. Det behövs inte mycket för att fastighetsmarknaden ska få sig en törn vid försämrat finansieringsklimat eller konjunktur.

Lundbergs möjligheter att överavkasta i närtid är begränsade och då bör aktien inte betinga substanspremie. Rådet blir att invänta bättre lägen för att ta rygg på den stabile förmögenhetsbyggaren Fredrik Lundberg.

Det här är en nedkortad version av analysen Vänta med försiktig generalFredrik Lundbergs investmentbolag är stabilt men just nu är uppsidan uttömd..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.