Aktierna som kan falla idag

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre förändringar när handeln i Europa inleds på onsdagen i brist på tydlig vägledning från USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent högre, CAC 40 Index noterades 0,2 procent ned och DAX-terminen hade stigit med 0,1 procent.

Börserna i New York återhämtade tidigare nedgångar på tisdagen efter att Federal Reserves protokoll från det senaste räntemötet signalerat att räntorna ska fortsätta hållas rekordlåga. Dow Jones stängde oförändrad, vilket var marginellt bättre jämfört med vid euroepisk stängning. S&P 500 ökade 0,2 procent och Nasdaq Composite steg 0,3 procent.

Federal Reserve skrev i protokollet från räntemötet den 16 mars att deras löfte om rekordlåga styrräntor under en ”utdragen period” är betingat av utvecklingen i ekonomin. Fed- ledamöterna såg tecken på att en stärkt återhämtning skulle kunna hållas tillbaka av hög arbetslöshet och strama kreditförhållanden, och vissa ledamöter varnade för att höja räntorna för tidigt.

De asiatiska börserna hade blandad utveckling men övervägande mindre uppgångar under onsdagens handelssession på förhoppningar om att rekordlåga räntor ska ge stöd till den ekonomiska återhämtningen. Nikkei 225 stängde 0,1 procent högre.

Bank of Japan lämnade som väntat styrräntan oförändrad och uppgav att den ekonomiska återhämtningen är intakt även om deflationen fortfarande är en ”kritisk utmaning. Enligt centralbanken har ekonomin tagit fart, men takten i expansionen kommer att vara måttlig för närvarande och den är ännu inte självgående.

Li Daokui, rådgivare till Kinas centralbank PBOC, sade till tidningen China Securities Daily på onsdagen, att Kina kanske kommer att höja sina styrräntor under andra kvartalet. Shanghai Composite Index tappade 0,7 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med nedgångar om 0,1-0,2 procent i eftermiddag.

För svensk del har statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC visat att antalet företagskonkurser uppgick till 625 i mars, vilket innebär en minskning med 15 procent jämfört med samma månad 2009.

UBS har höjt rekommendationen förNokiatill köp från tidigare neutral. Riktkursen har höjts till 14:50 euro, motsvarande 140 kronor, från tidigare 10:50 euro.

Goldman Sachs har sänkt riktkursen förSkanskatill 139:90 kronor från tidigare 146:90 kronor och upprepat rekommendationen sälj.

Electroluxvd Hans Stråberg säger i onsdagens upplaga av Dagens Industri att det högre priset på järnmalm, som kommer att leda till dyrare stål, inte får Electrolux att ändra sin bedömning om att bolagets totala råmaterialkostnader ökar med maximalt 1 miljard kronor under 2010.

Aerocrinehar meddelat att försäljning under årets första kvartal varit lägre än förväntat.

På onsdagens agenda finns definitivt PMI för tjänstesektorn och composite för mars i euroområdet kring 10-tiden samt definitiv BNP från euroområdet klockan 11.00 och tyska industriorder för februari klockan 12.00.

Ingen USA-statistik är väntad under onsdagen, men Fed-chefen Ben Bernanke talar vid ett lunchmöte i Dallas klockan 19.30 och en halvtimme senare ska Thomas Hoenig tala om USA:s utsikter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG