Allt fler mäklare tror på stigande bopriser

Andelen fastighetsmäklarna som räknar med stigande bostadspriser fortsätter att öka, medan andelen som tror på sjunkande priser minskar.

Det visar Valueguards Mäklarpanel, som genomförs veckovis i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Marknadsindikatorn, som mäter nettotalet av de mäklare som tror på stigande respektive sjunkande bostadspriser kommande tremånadersperiod, har ökat till +24 den senaste månaden.

Nu tror 14 procent av mäklarna på sjunkande bostadspriser, ned från 19 procent förra månaden, medan 38 procent tror på en uppgång, upp från 36 procent.

Fastighetsmäklarförbundet noterar att andelen mäklare som tror på stigande bostadspriser ökar för fjärde månaden i rad samtidigt som färre tror på en prisnedgång.

“Vi är inne i högsäsongen för bostadsmarknaden och det avspeglas till viss del i svaren. Av tradition brukar utbudet gå ner efter midsommar, men det återstår att se hur det blir i år och hur priserna påverkas”, säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar.

Hon tillägger att medlemmarna ute i landet vittnar om en bra marknad just nu där köpare och säljare möts. Utbudet har ökat, vilket gör att säljprocesserna tar lite längre tid än tidigare, och det är en köparnas marknad eftersom det finns mycket att välja bland.

“Vi får även signaler om att det går lite lättare för bostadsrätter i Stockholm. Det är en något bättre marknad senaste månaderna där framför allt lägenheter med ‘alla rätt’ till och med hamnar på samma prisnivåer som våren 2017. Men det finns såklart fortsatta utmaningar för att köpare och säljare av bostadsrätter i Stockholm ska mötas”, säger Jenny Stenberg.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.