Analytiker: SAS har förbättrat sig rejält

Starkare intäktssida än väntat under Q2 gör att SAS står bättre rustat inför framtiden än tidigare. Det menar Jacob Pedersen, analytiker på danska Sydbank.
Analytiker: SAS har förbättrat sig rejält - sas-700-161213_binary_6811605.jpg

SAS slog förväntningarna när bolaget på onsdagen presenterade sin rapport för det andra kvartalet 2017. Rörelseresultatet uppgick till -110 miljoner kronor, vilket är betydligt bättre en det genomsnitt på -233 miljoner kronor som SME Direkts analytikersammanställning visade på inför rapporten.

Även Jacob Pedersen på danska Sydbank, som länge har bevakat SAS, var förvånad över bolagets resultat för det andra kvartalet.

– Q2 är bättre på intäktssidan än förväntat, vilket framförallt beror på de kommersiella aktiviteterna, non-ticket income kan man säga. Annars är det ungefär vad man kan förvänta sig och SAS reviderar heller inte sina förväntningar för helåret, säger han till Affärsvärlden.

I samband med rapporten kommunicerade SAS att bolaget dubblerar ambitionen i sitt sparpaket till 3 miljarder kronor. Dessutom förlängs sparpaketet ett år.

Jacob Pedersen ser en flygbransch som även framöver kommer att tvinga många aktörer till att fokusera på minimering av kostnader, och SAS är inget undantag.

– Det kommer alltid att vara jobbigt att vara ett medelstort skandinaviskt bolag i den här branschen, så kostnadsminimering är här för att stanna. Men SAS står på en betydligt bättre grund nu för att förbättra sin position jämfört med bara ett par år sedan, säger han.

Jacob Pedersens arbetsgivare Sydbank använder sig inte av riktkurser, men han har sedan tidigare satt rekommendationen behåll för SAS, vilket han än så länge står fast vid. Han tycker sig dock se att SAS helt klart är på väg mot ljusare tider.

– SAS har förbättrat sig rejält under det senaste året och är nu ett företag som kommer att göra en vinst framöver, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.