Analytikerna om Atlas Copco-rapporten

Atlas Copco släpper sin delårsrapport för det tredje kvartalet vid lunchtid på måndag. Trots en del orosmoln på himlen i sektorn räknar analytiker överlag med ett relativt starkt kvartal från verkstadsbolaget.

Atlas Copco väntas redovisa ett rörelseresultat på 5,51 miljarder kronor, enligt ett genomsnitt av 18 analytikers estimat som Infront Data har sammanställt. Det skulle innebära en vinstökning med 4,6 procent från motsvarande kvartal i fjol.

Omsättningen spås ha vuxit med 6 procent medan orderingången, som är mer framåtblickande, väntas ha ökat med 7 procent under kvartalet. Den justerade rörelsemarginalen väntas dock ha minskat från 22,5 till 21,9 procent, enligt analytikerna.

Jämfört med det andra kvartalet i år väntas en liten nedgång i omsättningen och ett femprocentigt fall i orderingången. Efter ett starkt andra kvartal guidade Atlas Copco i somras för något lägre efterfrågan i tredje kvartalet.

Ett antal vinstvarningar har kommit i industrisektorn på senare tid.

“Vi ser budskapen från Pfeiffer Vacuum och Renishaw som ohjälpsamma för Atlas Copcos division Vakuumteknik där halvledarslutmarknaden driver cirka hälften av intäkterna”, konstaterar Credit Suisse.

Investmentbanken räknar emellertid med att Atlas Copcos orderingång kommer att fortsätta vara bättre än andra konjunkturcykliska industriföretags. Banken spår att bolaget kommer att guida om oförändrad efterfrågan i fjärde kvartalet. Pfeiffers vinstvarning är dock en av nedåtriskerna, heter det.

Deutsche Bank bedömer att Atlas Copco under kvartalet har tagit marknadsandelar inom flera produktområden, något som kan ha hjälpt bolaget att stå emot den konjunkturnedgång som har synts de senaste kvartalen.

“Efter en utmärkt orderprestation under det andra kvartalet har Atlas Copco dock guidat för något lägre efterfrågan i det tredje kvartalet”, noterar Deutsche Bank som inte anser att det är hållbart att förvänta sig fortsatt tvåsiffrig ordertillväxt inom delar av koncernen.

“Den senaste tidens nyhetsflöde tillhandahåller inte mycket uppmuntran för Vakuumteknik. Sektorkollegan Pfeiffer Vacuum har sänkt sina försäljnings- och marginalutsikter med hänvisning till att vissa stora projekt har försenats från andra halvåret 2019 till första halvåret 2020. Det underlättar inte en smidig integration av Brooks-tillgångarna som har premiär i kvartalet”, noterar Deutsche Bank angående Atlas förvärv av amerikanska Brooks kryotekniska halvledarverksamhet.

Morgan Stanley, som har rekommendationen undervikt på Atlas Copco, är något pessimistiska.

“Även vissa namn i den högkvalitativa korgen såsom Atlas Copco och Kone förefaller behöva måttliga sänkningar av vinstprognoserna in i nästa år”, skriver Morgan Stanley.

Efter Atlas Copcos delårsrapport för det andra kvartalet, som togs emot positivt av aktiemarknaden, sade verkstadsbolagets vd Mats Rahmström till Nyhetsbyrån Direkt att den fortgående elektrifieringen av fordonssektorn var en faktor bakom att han var positivt överraskad över utvecklingen i affärsområdet Industriteknik, trots den negativa utveckling i fordonsbranschen generellt som hade synts på senare tid.

Utvecklingen inom Kinas industri var i fokus redan då.

“Kina är den viktigaste producenten i världen på bilsidan i antal producerade fordon. De är väldigt starka och tydliga med sin inriktning på elektrifiering. De projekten fortgår på ett tydligt sätt. Kina har även sagt att de ska ta en position inom halvledarindustrin och under både första och andra kvartalet har de varit tydliga med att de tar den positionen. Sedan tror jag att handelsdiskussionerna blir en stor osäkerhet för medelstora företag och mer dagliga investeringar”, sade Mats Rahmström då.

Atlas Copcos delårsrapport för det tredje kvartalet offentliggörs måndagen den 21 oktober klockan 12.00. En rapportpresentation går av stapeln klockan 15.00.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.