Andersson: Vi utesluter inga åtgärder

Regeringen jobbar nu med flera olika förslag för att hjälpa företag som drabbas hårt av coronaviruset. "Vi har ett väldigt snabbt händelseförlopp, så vi bereder frågor med blixtens hastighet nu i regeringskansliet", säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Fokus är att lägga fram åtgärder som hindrar smittspridningen och hjälper de företag som påverkas mest av följderna av coronaviruset.

– Vi tittar på väldigt många olika saker och det handlar om hur saker utvecklar sig. Vi arbetar med flera olika scenarier för att kunna vara snabba, säger Magdalena Andersson.

Rätt tidpunkt

Hon betonar att det gäller att sjösätta åtgärder vid rätt tidpunkt.

– Det är inte säkert att ett allmänt stimulanspaket är rätt i just det här läget, det måste komma vid rätt tidpunkt. Nu är vi väldigt fokuserade på att hindra smittspridningen och ett stimulanspaket skulle kunna verka i motsatt riktning, säger hon.

Som exempel tar hon att slopad flygskatt, som har föreslagits i debatten, skulle kunna leda till ökat resande, vilket vore kontraproduktivt för att hindra smittspridningen.

Tidigare i veckan presenterade regeringen ett krispaket som bland annat innebär att företag kan skjuta upp skatteinbetalningar och lättare kan låna pengar från Almi.

Förslag i luften

Krav har bland annat kommit på att staten ska ta hand om kostnaderna för den första sjukskrivningsperioden och att krav på sjukintyg efter sju dagars sjukdom ska tas bort för att avlasta sjukvården.

– Det finns väldigt många förslag i luften, också från andra partier, och jag kommer inte i det här läget ägna mig åt att argumentera mot olika förslag, utan ha ett öppet sinne, säger Magdalena Andersson.

Tittar på omvärlden

Danmark fick på torsdagen som första land klartecken från EU-kommissionen för att ge statsstöd till företag som drabbats av att stora evenemang ställs in på grund av coronaviruset.

TT: Kan sådant direktstöd även bli aktuellt i Sverige?

– Vi är inte i ett läge just nu att vi ska utesluta några åtgärder, utan tvärtom. Vi tar med oss alla de åtgärder som andra länder har genomfört. Vi tittar på dem och ser vad som är lämpligt i Sverige, säger Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.