Andras problem – och våra egna
När jag för drygt tio år sedan besökte Japan första gången talade man fortfarande om ”det förlorade årtiondet”. När jag var där nu i december, för femte gången, är det två förlorade årtionden, på väg mot ett tredje. Det finns ingen synbar fattigdom, arbetslösheten är låg och företagen går okej. Men tiden när Japan förväntades passera USA som världens största ekonomi och då det var nästan omöjligt att få tag på en taxi i Ginza efter midnatt är över, sannolikt för gott.
Den svenska ekonomin påminner vid en snabb blick om den japanska, fast tjugo år senare: extrem penningpolitik och en farligt låg inflation, som vägrar att stiga. Men skillnaderna är större än likheterna. Den svenska fastighetsbubblan sprack i samma veva som den japanska. Den svenska blev osentimentalt och prestigelöst expedierad, till ett kortsiktigt högt pris, men till stor nytta i längden. Bankväsende och finanssektor var på fötterna igen efter bara några år. I Japan har de nödvändiga strukturella förändringarna aldrig genomförts. Abenomics har fastnat på samma ställe.
Men innan vi slår oss för bröstet bör vi först fundera över vilka strukturella problem vi i Sverige inte klarar av att lösa. Ett enkelt svar är arbetsmarknaden. Lotta Dinkelspiels reportage på sidan 14 ger en sorglig bild av hur regering efter regering misslyckats med att skapa förutsättningar för enkla instegsjobb, som så desperat behövs för att integrera nyanlända i det svenska samhället. Arbetsgivare och fack har fastnat i prestigelåsningar.
På sista handelsdagen för året, den 29 december 1989, nådde Nikkei 225-indexet 38 916. De flesta räknade med att den hägrande 40 000-nivån skulle passeras första eller andra handelsdagen år 1990. Men så blev det inte. Kanske aldrig den nivån passeras. Och kanske får Sverige aldrig instegsjobb.
Svåraste jobbet
Grundaren och investeringsgeniet Melker Schörling drar sig tillbaka och kronprinsen Ola Rollén har trubbel med myndigheterna. Vd-posten på MSAB, som Gun Nilsson nu tar över (läs intervjun på sidan 22), är sannerligen den extrema motsatsen till instegsjobb.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.