Arbetslösheten fortsätter stiga

Svenska statsobligationsräntor sjönk svagt på torsdagen, tioårsräntan ner 1 punkt, till 0,74 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 37 punkter (38).

Euron försvagades 4 öre mot kronan, till 9:91, medan dollarn försvagades 1 öre, till 8:41. TCW-index sjönk till 133,00 (133,33).

SCB rapporterade att den orensade arbetslösheten steg till 6,3 procent i oktober, från 6,2 procent i september. Säsongsrensat sjönk dock arbetslösheten samtidigt från 6,8 till 6,7 procent. Båda utfallen var i linje med SME Direkts konsensusprognos. Antalet sysselsatta ökade med 111.000 personer jämfört med oktober 2016.

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Bank, noterade i ett kundbrev att oktober var femte månaden i rad som sysselsättningen ökade med mer än 100.000 personer jämfört med motsvarande månader 2016. I genomsnitt har ökningen varit 113.000.

“Det kan tyckas märkligt att sysselsättningen ökar så kraftigt när det samtidigt är rekordmånga företag som uppger att de har svårt att få tag på arbetskraft. Något verkar inte stämma”, skriver Sven-Arne Svensson.

Almega lyfte också upp bristande tillgång på kompetens som ett skäl till att arbetslösheten inte kommer att sjunka ytterligare, och att BNP-tillväxten bromsar in, i en ny konjunkturprognos på torsdagen.

Almega räknar med att Sveriges BNP-tillväxt sjunker från 2,9 procent i år till 2,3 procent nästa år. KPIF-inflationen väntas samtidigt sjunka från 1,9 procent i år till 1,6 procent nästa år, och Riksbanken väntas därför inte höja räntan förrän i början av 2019.

Exportcheferna rapporterar dock starkare optimism om framtiden i Business Swedens exportchefsindex för tredje kvartalet, som steg till 59,7 från 58,9 andra kvartalet. Företagens syn på exportförsäljningen det kommande kvartalet ökade med hela 7,9 enheter, till 65,2 fjärde kvartalet. Synen på exportorderstockarna ökade med 4,3 enheter till 61,0 från 56,7 föregående kvartal.

“Det talar för att exportföretagen kommer att få en bra start 2018”, sade Business Swedens chefekonom Lena Sellgren, i en kommentar.

Europeiska statspappersräntor steg något i förmiddagen handel på torsdagen, men uppgången gröptes ur på eftermiddagen. Euron handlades på lägre nivåer mot dollarn, efter en försvagning i USA på onsdagskvällen.

Brittiska pund fick lite stöd på torsdagen efter att detaljhandelsdata för oktober visat att försäljningen steg något mer än väntat, +0,3 procent mot väntade +0,2 procent

Amerikanska statspappersräntor fortsatte sjunka något i USA-handeln efter svensk stängning på onsdagen, och samtidigt pressades ränteskillnaden mellan två och tioåriga räntor ihop till den lägsta nivån på ett decennium. USA-räntorna vände senare uppåt, i ett något bättre risksentiment, i den asiatiska och europeiska handel på torsdagen.

USA-data på torsdagen visade bland annat att Philadelphia Feds industri-index sjönk till 22,7 i november, från 27,9 i oktober, vilket var under väntade 24,9. Delindex för sysselsättning sjönk men index för nya order och för utsikterna på sex månaders sikt steg.

Antalet nyanmälda arbetslösa ökade med 10.000 personer, till 249.000, vilket var högre än väntade 235.000, och importpriserna steg 0,2 procent i oktober, under väntade +0,4 procent.

Industriproduktionen steg dock 0,9 procent i oktober, mer än väntade +0,5 procent, och produktionen i tillverkningsindustrin steg 1,3 procent (väntat +0,6). Samtidigt reviderades septemberdata upp, med 0,1 respektive 0,3 tiondels procentenhet.

RDQ Economics noterade i en kommentar att produktionsdata starkt bekräftar den bild av accelererande produktion som har antytts av ISM-data, orderdata och regionala industriundersökningar. Även om en stor del av uppgången handlade om en återhämtning efter orkanerna verkar den underliggande förbättringen också stark, enligt RDQ-ekonomerna.

Capital Economics noterade också att statistiken speglar att den svagare dollarn har lett till en bred återhämtning för utsikterna för amerikansk tillverkningsindustri.

USA-räntorna vände dock åter något nedåt efter USA-statistiken på torsdagen, samtidigt som dollarn åter tappade mot andra valutor, framför allt mot japanska yen.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,35 procent, 1 punkt upp jämfört med vid samma tid på onsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.