Arbetslösheten överraskar positivt

Arbetslösheten i augusti kom in lägre än väntat, skriver Nordeas senioranalytiker Susanne Spector och ser siffrorna som en bekräftelse på att arbetsmarknaden nu återhämtat sig.
Arbetslöshet

Den säsongsrensade arbetslösheten sjönk till 9,1 procent från 9,2 procent i juli. Detta var betydligt under Riksbankens prognoser för tredje kvartalet som ligger på 9,6%.  Även sysselsättningen visade viss återhämtning och var ned 1,0 procent i årstakt. Det visar siffror från SCB.

”Dagens siffror bekräftar att arbetsmarknaden återhämtar sig, till och med snabbare än vi hade väntat oss,”, skriver Nordeas senioranalytiker Susanne Spector.

Siffrorna minskar även sannolikheten för ytterligare stimulanser från Riksbanken i närtid, tror banken, som emellertid tror att ett lönetryck ligger långt in i framtiden.

Även Handelsbanken noterar att arbetslösheten kom in lägre än väntat, men trots tecken på en stabilisering väntar sig banken att arbetslösheten kommer att öka måttligt under det andra halvåret. Dock noteras att riskerna för prognosen om att arbetslösheten toppar runt 9,5-10,0% drar åt nedsidan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.