Ministern om höga arbetslösheten: ”Regelverket varit för slappt”

Arbetslösheten ligger kvar på historiskt höga nivåer – och bland utrikes födda är den nästan tre gånger så hög jämfört med inrikes födda.
”Det är tydligt att en stor del av de arbetslösa har svårt att hitta en plats på arbetsmarknaden”, skriver arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) till Afv. Nu vill han se hårdare krav och reformer.
Ministern om höga arbetslösheten: ”Regelverket varit för slappt” - WEB_INRIKES
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) vill se tuffare tag för att minska arbetslösheten. Foto: Christine Olsson/TT

Under året har arbetslösheten i Sverige legat på rekordhöga nivåer, och toppade i januari på 9,6%. Med undantag för pandemin har den inte varit så hög sedan finanskrisen.

Arbetslösheten har kommit ner något, färska siffror för april visar att den säsongsjusterade siffran landar på 8,5%. Det är en ökning från mars månads 8,1%.

En utdragen lågkonjunktur i kombination med en osäker omvärld ligger som en våt filt över svensk arbetsmarknad som redan lider av strukturell arbetslöshet, enligt arbetsmarknads- och integrationsministern Mats Persson (L).

“Det är tydligt att en stor del av de arbetslösa har svårt att hitta en plats på arbetsmarknaden”, skriver han i ett mejl till Affärsvärlden.

Ministern: “Regelverket varit för slappt”

Arbetslösheten bland utrikes födda är nästan tre gånger så hög jämfört med inrikes födda. Bland annat beror det på att utbildningsnivån generellt är lägre i den här gruppen och att det tar tid att etablera sig i ett nytt land.

“Detta är personer som står längst ifrån arbetsmarknaden, varför migrationspolitiken stramas åt. Därtill har regelverket varit alldeles för slappt, vilket drabbat såväl de arbetslösa som samhället i stort. Detta skärper regeringen nu”, skriver ministern.

Det handlar om att införa mer kännbara konsekvenser för när en deltagare i arbetsmarknadspolitiska program på olika sätt missköter sitt arbetssökande.

Regeringen har genomfört ett antal andra åtgärder för att stärka arbetsmarknaden. Bland annat har man lagt om integrationspolitiken, ökat antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildningar och förbättrat möjligheter för att fler ska gå yrkesutbildningar, framhåller han.

Men fortfarande är arbetslösheten på rekordnivåer.

Har ni gjort nog? 

“Det är tydligt att vi arbetar av en integrationsskuld. Många av de som är arbetslösa med kort utbildning har många år framför sig i arbetslivet, och det är värt att lägga ned arbete för att få ut dem på arbetsmarknaden, genom förstärkt SFI och utbyggnad av utbildningar. Det är bra för Sverige och det är bra för de enskilda individerna”, skriver Mats Persson.

Arbetslöshet som biter sig fast

Antalet långtidsarbetslösa, som varit arbetslösa i minst 27 veckor, uppgick till 161 000 i april. Vid en utdragen lågkonjunktur som denna blir det svårare att hitta jobb och då ökar långtidsarbetslösheten, menar Persson.

“Men företag anställer löpande och över 100 000 lediga jobb finns att söka, vilket är en ljusglimt i en annars tuff tid.”

Finns det risk att arbetslösheten biter sig fast även när vi kommit ut ur lågkonjunkturen?

“Det finns alltid en sådan risk. Därför är det viktigt att man söker de jobb som finns, utbildar sig och lär sig det svenska språket”, skriver arbetsmarknads- och integrationsministern.

Färre hemmafruar ger högre sysselsättning

Sverige är ett av de länder med högst arbetslöshet inom EU, enligt Eurostat. Den sammanvägda siffran för EU ligger på 5,8%.

Samtidigt är Sverige bland de länder med högst sysselsättningsgrad i Europa på 69%. Sysselsättningsgraden i stort i EU ligger på 61,7%.

“Bland annat handlar det om att vi inte har några hemmafruar i Sverige, det vill säga att det här finns en hög andel kvinnor som är i arbetskraften jämfört med många andra EU-länder, även högre upp i åldrarna. Det är något vi ska vara stolta över”, skriver Mats Persson.

Hur tror du att arbetslösheten kommer att utvecklas under det kommande året?

“Den utdragna lågkonjunkturen kombinerat med tullkaos har gjort att det kommer ta längre tid än väntat för svensk arbetsmarknad att repa sig. Men, detta är situationer som vårt land historiskt befunnit sig i tidigare, och som vi har klarat av.”

Ministern betonar att det är tuffa tider och att han förstår att många känner oro.

“Men, det finns jobb att söka och det finns utbildningar att läsa. Sverige är ett fantastiskt land med oändliga möjligheter att utbilda sig och börja om på nytt. Det är en möjlighet fler borde ta del av”, skriver Mats Persson.

Läs mer: 

Annika Winsth: ”En skuldkris går inte att utesluta”

Storbanken: Räntesänkningar rycker närmare – återhämtningen dröjer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.