Astra Zenecas selumetinib får genombrottsstatus av FDA

Astra Zeneca och Merck har fått så kallad Breakthrough Therapy Designation (BTD) från amerikanska läkemedelsverket FDA gällande MEK1/2-hämmaren selumetinib.

Det framgår av ett pressmeddelande.

BTD-statusen avser behandling av barn från tre års ålder som lider av neurofibromatos, en neurologisk sjukdom även känd som von Recklinghausens sjukdom.

BTD-status innebär snabbare utveckling och regulatorisk granskning av preparat som avser att behandla allvarliga sjukdomar och som har visat uppmuntrande resultat i tidig klinisk fas.

Selumetinib fick så kallad Orphan Drug Designation i USA februari 2018 och i Europa augusti 2018.

Astra Zeneca och Merck ingick avtal om att tillsammans utveckla och kommersialisera selumetinib 2017.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.