Asylvågen bromsar snabbväxare
Arbetslösheten bland ingenjörer ligger inte långt från noll i Sverige. Storföretag som Ericsson, startup-företag och snabbväxande it-bolag som Spotify, Klarna och Truecaller ropar samtidigt efter utvecklare. Här finns alltså en klassisk flaskhals på arbetsmarknaden.
– Jag har över 10 000 kontakter på Linkedin och skickade för några dagar sedan ut en förfrågan om en, som jag uppfattade det, attraktiv tjänst som programmerare. Jag fick noll svar, säger en person som är involverad i en rad svenska startuper.
När det är svårt att hitta folk i Sverige blir lösningen för många företag att rekrytera internationellt, ofta utanför Europa.
– It-branschen i Sverige har sjukt ont om folk. Det är en global bransch. Behovet är outtömligt i Sverige. Därför finns ett stort behov av internationell rekrytering, säger Carl-Johan Hamilton, vice vd på it-bolaget Ants, som bland annat hyr ut kvalificerad personal till snabbväxande bolag i branschen.
Hittills i år har 12 500 personer hemmahörande utanför EU fått arbetstillstånd i Sverige. Den största gruppen är bärplockare (se fakta). Men redan på andra plats kommer gruppen it-arkitekter, systemutvecklare och liknande yrken. På tredje plats kommer ingenjörer. En tredjedel av de utomeuropéer som får arbetstillstånd i Sverige arbetar med it och/eller är ingenjörer.
Ett arbetstillstånd kan beviljas för högst två år i taget och besluten fattas av Migrationsverket, alltså samma myndighet som hanterar asylärenden. Den kraftiga ökningen av flyktingar som Sverige just nu upplever påverkar handläggningstiderna för arbetstillstånd, då resurser allokeras till att hantera ansökningar om asyl.
En effekt är att Migrationsverket inte längre tar ställning till begäran om förtur för arbetstillstånd. En annan effekt är att de ordinarie handläggningstiderna har blivit längre. Exakt vad som är en normal handläggningstid kan verket inte svara på, men i dag beräknas en perfekt ifylld ansökan ta två månader. Ungefär en tredjedel av ärendena uppfyller kraven för ett snabbt beslut. De övriga två tredjedelarna kan ta allt från tre månader upp till över ett år, enligt uppgift till Affärsvärlden.
De it-bolag Affärsvärlden har talat med har ännu inte märkt av de längre handläggningstiderna. Hittills har problemen med en rigid och svårnavigerad byråkrati varit större än långa väntetider.
Det finns också en snabbväg till arbetstillstånd, som kallas certifieringssystemet. Tanken var från början att arbetsgivare som tar in över 25 personer från land utanför EU skulle få en särskild certifiering, där ansökan hanterades på några dagar. Arbetsgivaren garanterade å sin sida att alla handlingar kring ansökan är korrekta från början.
Som Migrationsverket påpekar är det endast helt kompletta digitala ansökningar utan vidare utredningsbehov som har omfattats av certifieringen och samma prövning görs som av alla övriga ansökningar.
Nyhetssajten Breakit beskrev i våras hur certifieringssystemet blivit en konsultnisch för revisionsbolag (bland annat ”de fyra stora”) och advokatbyråer som säljer tjänsten att ordna certifiering. Enligt Breakit kostar det omkring 10 000 kronor per ansökan. Det går alltså att köpa sig förbi kön.
– Det finns stora etiska problem, men det funkar i praktiken. Har vi fyra killar i Istanbul som kan börja direkt är det en sak, om det dröjer sex månader är det en helt annan sak, säger Carl-Johan Hamilton.
Enligt Migrationsverket har handläggningstiderna inom certifieringssystemet femfaldigats under hösten från fem dagar till 26.
– Ambitionen är att åter närma oss de fem dagar som överenskommelsen ligger på. Det är dock inte möjligt så länge vi bistår med personal till övrig verksamhet. Hur lång handläggningstiden blir framöver är till viss del beroende av hur mycket resurser vi behöver släppa, skriver Sara Sundelius Ritter, presstalesperson på Migrationsverket, till Affärsvärlden.
Samtidigt befinner sig certifieringssystemet under översyn. Ett alternativ som utreds är att ta bort det helt och hållet.
– Certifieringen infördes i en tid när det digitala handläggningsstödet inte var fullt utbyggt. Det fanns ingen möjlighet att särskilja de ansökningar som var helt kompletta och utan något behov av vidare utredning, skriver Sara Sundelius Ritter.
Målet är att utredningen av certifieringssystemet ska vara klar i år, men pressen från alla asylansökningar kan försena även det projektet.
Redan i dag har det, enligt uppgift till Affärsvärlden, blivit svårare för nya företag att certifieras.
Stockholms Handelskammares vd Maria Rankka är en av dem som med viss oro följer utvecklingen för hur arbetstillståndsansökningar hanteras, både inom och utom certifieringssystemet.
– Vi vill givetvis att det ska vara förutsägbart och helst korta handläggningstider. För Stockholm är detta viktigt med en hög andel, mer än 60 procent, kvalificerad arbetskraft. För enskilda företag, tjänster och projekt kan det vara helt avgörande.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.