Återhämtning på börsen – här är aktierna som drar iväg

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med en återhämtning från måndagens kursfall som kom efter USA:s beslut att svartlista export till kinesiska Huawei. Stöd kom från att Vita huset har meddelat en handfull tillfälliga undantag från svartlistningen. Tendensen är likartad på omvärldsbörserna.

Klockan 9.30 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,5 procent till 1.597 efter måndagens fall på 1,1 procent. Omsättningen under tisdagens första handelshalvtimme var 1,0 miljarder kronor.

Bland storbolagen återhämtade sig de verkstadsbolag som pressades under måndagen. Atlas Copco och SKF var i topp med uppgångar kring 1,5 procent, även med stöd av positiva rekommendationer från RBC Capital Markets som har inlett bevakning av den svenska verkstadssektorn.

Huawei-konkurrenterna Ericsson och Nokia, som lyfte under måndagen, fortsatte samtidigt upp runt 1,5 procent var under hög omsättning.

Bilsäkerhetsföretaget Veoneer avser ta in sammanlagt 500 miljoner dollar i två emissioner, varav 350 miljoner via stamaktier och 150 miljoner via konvertibler. Beskedet var inte helt oväntat eftersom bolaget tidigare har flaggat för ett kapitalbehov. Aktien sjönk först, men vände sedan upp 6 procent. Bedömare talar om en lättnad.

Balkongbolaget Balco steg 0,7 procent efter ett ökat nettoresultat i det första kvartalet. Försäljningen ökade 11 procent, men sjönk organiskt med 7 procent.

Karolinska Development tappade 3,5 procent efter att ha redovisat en kvartalsförlust på 19 miljoner kronor. Bolaget arbetar med att lösa sina konvertibellån och jobbar även med alternativa lösningar.

Forskningsbolaget Bioarctic avancerade 7 procent efter att ha fått en milstolpsersättning på 15 miljoner euro från partnern Eisai.

Alzinova föll 12 procent efter att ha meddelat att fas 1b-studien av Alz-101 på patienter med Alzheimers sjukdom har försenats.

Zutec, som utvecklar och marknadsför molnbaserade mjukvarutjänster, sjönk 6,4 procent efter att ha redovisat ett lägre resultat med fortsatt nedpressade intäkter. Försäljningen går svagare än bolagets egna förväntningar.

Bioteknikbolaget Oncopeptides steg 12 procent. Bolaget har påbörjat processen för att ansöka om villkorat marknadsgodkännande av läkemedlet melflufen till amerikanska FDA och även fått en köprekommendation från den nederländska banken Kempen.

Andra rapportvinnare var marknadsundersökningsbolaget Nepa som steg 6 procent och mjukvaruföretaget Zaplox som ökade 1,3 procent.

Forskningsbolaget Corline Biomedical har gjort en riktad nyemission på 14 miljoner kronor. Aktien var ned 1,2 procent.

Bilia klättrade 3 procent med stöd av höjd rekommendation från Handelsbanken Capital Markets till köp.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.