Australien: Personer yngre än 50 år bör inte ta Astra Zenecas vaccin

Australien avråder personer yngre än 50 år att ta Astra Zenecas vaccin på grund av risken för blodpropp. Detta efter att europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, på onsdagen sagt att det hittat sällsynta fall av blodpropp hos vissa vuxna som tagit vaccinet. EMA anser dock fortsatt att fördelarna med vaccinet överstiger riskerna.
Astra Zenecas vaccin
En spruta laddas med Covid-19 vaccin från Astra Zeneca ( AstraZeneca ) vid SUS vaccinationcentral i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

För Australiens del innebär senaste beslutet ett ytterligare hinder för vaccinationskampanjen. Landet är redan 80% bakom schema och förlitar sig starkt på Astra Zenecas vaccin att hjälpa immunisera dess 26 miljoner medborgare.

Regeringens senaste besked är att Pfizer ska ses som det föredragna vaccinet för yngre än 50. De som faller under denna ålderskategori och har redan tagit första dosen av Astra Zenecas vaccin utan bieffekter uppmanas till att också ta den andra.

På annat håll i regionen har Sydkorea valt att återuppta att ge Astra Zenecas vaccin. Ett dygn tidigare hade vaccinationen stoppats för vissa grupper av säkerhetsskäl. Ett slutligt beslut väntas komma under helgen.

Förutom Australien har Filippinerna valt att stoppa att ge Astra Zenecas doser till personer under 60 år.

I Europa rekommenderar Italien att doserna ges endast till personer över 60 år medan i Storbritannien uppmanas personer yngre än 30 år att ta vaccin från en annan tillverkare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.