Australisk storbank ber om ursäkt för 23 miljoner brott

Den australiska storbanken Westpac har hamnat i en penningtvättshärva, där styrelsen på fredagen "oreserverat" bad om ursäkt för 23 miljoner fall av brott mot penningtvättslagarna som banken misstänks ha gjort sig skyldig till.

Flera av landets politiker har krävt en översyn av bankens ledning, men Westpacs styrelse ställde sig på fredagen trots det bakom ledningen.

Landets finansiella övervakningsmyndighet Austrac har anklagat banken för att ha ignorerat varningsflaggor i flera års tid, bland annat gällande betalningar och överföringar gjorda mellan kända pedofiler.

Westpac uppgav att dess styrelse haft möten för att diskutera anklagelserna, och styrelsens ordförande Lindsay Maxsted uppgav att banken ska anlita oberoende experter för att göra en större översyn av bankens arbete mot penningtvätt.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.