Stark hotellsommar: Fler amerikanska turister

Trots att kronan gjort Sverige dyrare för turister, ökade antalet hotellnätter i juni och siffrorna ser även fina ut för resten av sommaren.
WEB_INRIKES
Turistgrupp i Gamla stan i Stockholm. Foto: Pär Bäckström / TT

“Hittills var juni starkt månad, starkast på väldigt länge på hotellsidan. Beläggningsgraden har gått upp med runt 6% jämfört med förra året”, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita.

Bland annat beror det på att Göteborg inte bjöd på några större evenemang under försommaren förra året, men hade Håkan Hellström som magnet i år. Även Stockholms agenda var mer lockande denna säsong, medan Malmö växte mest av storstäderna, utan evenemang som direkt förklaring.

Fler amerikaner

Traditionsenligt toppar tyskar, norrmän och danskar besöksligan i Sverige, men på fjärde plats ligger idag amerikanska turister.

Totalt har vågen från USA fört med sig 7,7 miljoner turister till Europa mellan januari och maj. Det har uppmärksammats av bland andra Financial Times, som beskriver en oro för överturism på vissa orter.

Thomas-Jakobsson Visita
Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita. Foto: Visita

Besöken från andra sidan Atlanten har stigit under tre år i rad. Sedan 2022 har antalet amerikanska gästnätter ökat 66%, med ett större skutt från 2022 till 2023 och därefter fortsatt tillväxt med lägre ökningstakt.

“Ökningen har dock varit större i andra europeiska länder. Den lägre ökningstakten kan till viss del förklaras av att kronan stärkts väsentligt sedan november ifjol”, säger Jakobsson.

Men generellt tar det tid för valutaeffekter att slå igenom, menar han.

“Man sitter inte och tittar på valutakursen och säger ‘nu gick det ner 3%, nu är det dags att åka’. Man gör en budget och jämför vad man får för den på olika destinationer. Skillnaderna blir tydligare när det handlar om större och längre resor till flera länder, som amerikanare ofta gör. En kronförstärkning kommer att få en dämpande effekt på den amerikanska turismen.”

Elite Hotels VD: “Fler privatresenärer”

“Vi har sett en trend under hela våren med fler privatresenärer under helgerna. Betydligt mer än 2024. Det motsäger lite den dystra rapporteringen om ekonomin hos svenska hushåll”, säger David Halldén, VD för privatägda Elite Hotels.

David Halldén. Foto: Meli Petersson Ellafi

Och hur ser det ut nu under sommaren?

“Elite har bättre bokat än förväntat. En annan trend vi sett sedan maj och juni är ett ökat inflöde av internationellt fritidsboende, särskilt storstäderna. Det verkar förstärkas ju längre in i sommaren som vi kommer.”

Fler amerikaner?

“Vi har ingen exakt statistik på det, men den allmänna känslan ute på hotellen är just det, fler amerikaner än tidigare år. Det har vi även sett på vårt nyöppnade hotell i Kiruna, Elite Hotel Frost, som har en kraftigt ökande trend av internationella besökare och många fler amerikaner än väntat.”

Bra fortsatt sommar

Efter en fin juni ser även bokningsläget för resten av sommaren bra ut. Beläggningsnivån för juli och augusti ligger på 44%, jämfört med 42% ifjol sommar. Sammanlagt räknar Visita med en ökning för hela sommaren på 4,6% jämfört med 2024.

“Det har nog överraskat många i branschen positivt. Det har varit osäkert på alla marknader, och många verkar ha avvaktat inför juli och augusti, men nu har det bokats på”, säger Jakobsson, som tror att Riksbankens och andra centralbankers räntesänkningar lättat på trycket.

Geopolitik mindre kritisk

Är räntor eller geopolitk mer avgörande för semesterbesluten?

“Det beror på vilken typ av händelse. Mellanöstern påverkar inte den svenska marknaden nämnvärt. Men lokala kriser kan vara värre, som askmolnet 2010, då Europa stängdes ner helt och hållet.”

Med privatekonomin som viktigast faktor, är han inte odelat positiv inför hösten.

“Det är en kluven bild. Sommaren ser bra ut, men enligt Konjunkturbarometern har hotellen dragit ner på antal anställda och planerar att fortsätta dra ner”, säger han.

Prisökningarna har varit svaga, vilket gör lönsamheten till en utmaning, oavsett stark efterfrågan. Sommarens siffror innebär inte automatiskt en kojunkturvändning.

Helig svensk semester

“Svenskar är inte särskilt besparingsbenägna under semestern. Vi har våra fyra veckor, som man spenderar med nära och kära. Det är inte något man drar ner på”, säger Visitas chefsekonom.

Inför hösten är det ränteläget som spelar störst roll, det gäller inte minst restaurangnäringen som i motsats till hotellindustrin redovisat volymminskningar under det senaste året.

“Restauranger har det betydligt tuffare. Volymen var densamma i juni jämfört med står förra året men det har varit tydliga minskningar under början på året. Man sparar mer i vardagen, det syns”, säger han och syftar på luncher och annat som räknas till regelbunden konsumtion.

LÄS MER

Elite-arvtagerskan: “Hotell var bra för 200 år sedan”

Turismen fyllar stadskassan – Men kommunerna får smulor

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.