Spararna köper Tesla – säljer av Evolution

Avanzas privatsparare gjorde dagligen 268 000 affärer i december, vilket motsvarar en ökning på 3 % jämfört med samma period i fjol. Jämfört med månaden innan var det dock en minskning med 26 %.
Tusentals sparare på Avanza har blivit miljonärer under pandemin.
Foto: Stina Stjernkvist / TT

OMXS30 har stigit närmare 8 % under månaden och det kan därmed bli den starkaste julmånaden sedan 1999.

”Omikronfrossan som bröt ut i slutet på november och sänkte börsen närmare 7 % har lugnat sig och riskaptiten har åter funnit fäste. Det faktum att den nya virusvarianten inte verkar vara lika allvarlig, om än mer smittsam, har fått marknaden att pusta ut med minskad oro för nya kraftiga nedstängningar. I samband med turbulensen noterade Avanza stora nettoköp bland kunderna, vilka fortsatt under december”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Månadens köplista toppas av Tesla, följt av Embracer och Securitas.

”Elbilstillverkaren Tesla är den mest nettoköpta aktien hos Avanza under december. Det är första
gången någonsin som en amerikansk aktie seglar upp som ohotad etta på topplistan”, uppger Nicklas Andersson. Tesla har nu 56 000 ägare hos Avanza.

På säljsidan återfanns Evolution, SSAB och budaktuella Nobina. När det gäller Evolution har aktien varit volatil på sistone, men det konstateras att det idag är 20 % fler ägare i bolaget hos Avanza jämfört med inledningen av turbulensen.

Köper Säljer
Tesla Evolution
Embracer SSAB B
Securitas Nobina
Calliditas Therapeutics Nordea
Sinch Boliden
Skanska ICA Gruppen
Alibaba H&M
SOBI Investor A
Randviken Fastigheter Ericsson B
Humble Group Astra Zeneca
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.