Bakslag för Facebook – Visa, Mastercard och Ebay lämnar Libra

De fem företagen Visa, Mastercard, Ebay, Stripe and Mercado Pago lämnade på fredagen Facebooks planerade kryptovalutaprojekt Libra. Beskedet kom i spåren av politiskt tryck och bara dagar innan de företag som stödjer projektet skulle träffas för sitt första styrelsemöte.

Det rapporterar Financial Times som beskriver de fem företagens besked som en stor smäll för Facebooks ambitioner att förändra den globala betalningsmarknaden.

Häromveckan lämnade även Paypal projektet.

Myndigheter och politiker har kritiserat Libra-projektet utifrån oro för penningtvätt och den finansiella stabiliteten.

En talesperson för Visa uppgav att bolaget kommer att fortsätta utvärdera projektet och att Visas slutliga beslut kommer att bestämmas av en rad faktorer, däribland Libra-projektets möjligheter att fullt ut tillfredsställa alla regulatoriska krav.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.