Bankens styrka överskattas

Swedbank har kortsiktigt klarat sig bättre än övriga storbanker i bostadsfrossans första fas. Det ger fortsatt utmärkt läge att kliva av högt värderade och alltmer riskfyllda svenska bolånevinster.

Finansinspektionens (FI) senaste bolånerapport visar tydligt på svenska hushålls oförmåga att hantera nollräntemiljön. Nya låntagares skuldkvot var 2017 i snitt 411 procent av nettoinkomsten, i Stockholm 534 procent. Inom bostadsrättsföreningar inklusive föreningsskulder nådde Stockholm 660 procent. Allt är inte låntagarnas fel, som fått goda incitament till bostadskonsumtion via bland annat ränte- och rot-avdrag, men ändock: svenska hushållsskulder är sårbara ur nyktra utomstående bedömares perspektiv, däribland OECD, IMF och EU-kommissionen.

För att adressera problemet har FI dels försökt reglera fram en amorteringskultur, via bland annat det förstärkta amorteringskravet i år, och dels försökt reglera banker att bli mer försiktiga med bolånetillväxt. Samtidigt pågår en kapprustning inom konsumentkrediter, och inte minst utmanaren Enklas lansering av rabatterade bolån rör om i grytan.

Kombinationen störst exponering mot den svenska bolånetryckkokaren och en aktievärdering i Europatopp gav Affärsvärlden redan i nr 23/2017 ett bra tillfälle att ge säljråd i sparbanksrörelsens produktbank Swedbank. Aktien har sedan dess tappat 9 procent, eller 3 procent inräknat utdelning. Något sämre än börsen, men klart bättre än storbankskollegerna.

Börsredaktionen förvånas över att Swedbank-aktien inte prisat in mer risk. Stockholms heta nyproduktionsmarknad för bostadsrätter gick från oroande hybris våren 2017 till fastfrusna projekt i höstas, med spridningsrisk mot övriga svenska bostadsmarknaden som vi sannolikt bara sett oro- och tvivelfasen av. Swedbank försvarar sin 24-procentiga andel inom svenska bolån och har 3 av 5 utlånade kronor till allmänheten mot just bolån samt bostadsrättsföreningar. Därtill är banken en betydande långivare i fastighetssektorn.

Swedbank blev därmed logiskt den storbank vars kapitalisering skulle ha varit mest skönmålad under FI:s nya förslag att öka riskvikten på bolån. Enligt en rapport från kreditbedömaren Moody’s kan FI:s planer sänka kärnprimärkapitalkvoten (CET1) vid årsskiftet från 24,6 procent, eller högst bland de svenska storbankerna, till 16,5 procent, som är lägst. CET1-kvoten med dagens regler var 24,8 procent i första kvartalet.

Swedbank är inte underkapitaliserad i utgångsläget med de nya reglerna. Med förändringarna minskar emellertid bankens krockkudde för inte minst utdelning i scenariot mångårig svensk bostads- och fastighetskris. Den nuvarande 7-procentiga direktavkastningen har varit huvudlockelsen för många till aktien. Vid smällar med de nya reglerna skulle banken snabbare bli trängd vad gäller utdelningskapacitet, även om kapitalkravet blir ungefär detsamma i kronor. Detta genom att de risktviktade tillgångarna, som Swedbanks kapital ska stödja, räknas upp.

På Factsets konsensus bland bankanalytiker är Swedbanks p/e-tal för 2018–2019 runt 10, i linje med övriga nordiska storbanker. Egenkapitalvärderingen på i dag p/b 1,7 är däremot en fortsatt tydlig premie mot storbankskollegernas p/b 1,2–1,4. Premien bygger på att Swedbank fortsätter leverera i närheten av sitt höga 15-procentiga avkastningsmål på eget kapital, ROE.

Nettovinsten, täljaren i Swedbanks höga ROE, hålls uppe genom bibehållen marknadsandel och lönsamhet inom svenska bolån och fortsatt gynnsamt finansieringsklimat för företagslån. Intäktsandelen från räntenetto är tre femtedelar och kreditförlusterna är obefintliga i nuvarande del i cykeln. I huvudsak ska besparingar driva lönsamheten, genom bland annat kontorsstängningar, förenklingar i koncernstrukturen och digitalisering av processer, som låneansökningar. Det är inga unika faktorer som skyddar vid en inbromsning.

Affärsvärldens syn på Stockholmsbörsens bolånebank nummer ett är oförändrad. Sälj i tid, för vägen framåt är inte värd de uppbyggda riskerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.