Bankerna i topp på börsen

Stockholmsbörsen handlades försiktigt uppåt i en oregelbunden tendens på måndagen. I täten för uppgången gick bankerna.
Bankerna i topp på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Vid klockan 10.20 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent vid 1.603. Aktier för 2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På de ledande Europabörserna handlades index runt oförändrade nivåer i likhet med utvecklingen på Stockholmsbörsen.

Bankerna har fått en bra inledning på veckan. Bäst utveckling visar Swedbank, upp 2,2 procent. SEB, Nordea och Handelsbanken handlades alla runt 1,5 procent högre.

Oljepriset har rört sig uppåt och handlas runt de högsta nivåerna sedan tidigt i augusti. Stöd till uppgången kom från fredagens sysselsättningsrapport från USA. Dessutom rapporterades minskade amerikanska råoljelager på fredagen. Irak uppges vilja reducera sin oljeproduktion från oktober för att infria sina förpliktelser om en nedgång i avtalet med Opec.

I oljesektorn var rörelserna med modesta där Lundin Petroleum stärktes med 0,3 procent medan Africa Oil steg 0,6 procent.

På torsdag kommer ECB med ett räntebesked. Därefter följer ECB-chefen Mario Draghis näst sista presskonferens innan Christine Lagarde tar över. På marknaden har investerarna redan dragit upp förväntningarna om stimulanser.

”Men med marknader som redan diskonterat aggressiva ECB-åtgärder så ser vi risk att Draghi misslyckas imponera på marknaderna”, skriver SEB i en kommentar.

Fingerprint Cards bekräftar att deras fingeravtryckssensor FPC1511 har inkluderats i Samsungtelefonen Galaxy A10. Fingerprint ska redan ha mottagit inköpsorder omfattande över 10 miljoner sensorer. Fingerprint belönades med en uppgång på 0,5 procent som börsens mest omsatta bolag.

Nexam avancerade 12 procent. Bolagets fördjupade samarbete med Diab uppges redan ha börjat generera intäkter och på två års sikt väntas det bidra med många miljoner till bolaget.

SEB har höjt rekommendationen för Net Ent till köp (behåll) och riktkursen till 40 kronor (28). Aktien stängde fredagens handel på strax under 29 kronor. Aktien var upp 3 procent till 29:75 kronor.

Dagens Industri sätter köp på det First North-listade fastighetsbolaget Cibus där en direktavkastning på cirka 7 procent lockar till köp. Cibus gick framåt med över 6 procent.

Börsveckan har utfärdat köprekommendation för fastighetsbolaget Hemfosa och kontraktstillverkaren Inission. Hemfosa klättrade upp drygt 1 procent och Inission förbättrades nästan 7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.