Billigare el, bara i dag

I dag, onsdagen den 25 augusti, är sista chansen för den som vill sänka sitt elpris redan i år. Affärsvärldens reporter sänkte sitt elpris från 26,6 till 11,7 öre per kWh.

Fri konkurrens på elmarknaden, är det något att bry sig om? Ja, det är faktiskt häpnadsväckande lätt att sänka sin elkostnad.

Affärsvärlden utgick från en av våra reportrers egen elräkning. Hittills har Vattenfall för själva elen tagit 25,2 öre per kWh (exklusive moms och energiskatt) plus en fast avgift på 95 kronor per år. För vår reporters förbrukning på 6.600 kWh per år innebär det att den fasta kostnaden blir 1,4 öre per kWh, alltså totalt 26,6 öre. Första steget var att ringa Vattenfall och fråga om det verkligen var det bästa de kunde erbjuda.

Statoil bäst

»Nja, om du byter till ett avtal med en fast avgift på 190 kronor så sänks priset till 16,2 öre per kWh« blev svaret. Vattenfalls kundtjänst var även vänlig nog att räkna ut att med förbrukningen 6.600 kWh per år så skulle ett byte ge en vinst på 650 kronor per år. (Vattenfall har även ett lägre rörligt pris, se Förtydligande)

650 kronor, det är bra förtjänst för ett enda telefonsamtal. Fast den som har en eluppvärmd villa använder ungefär fyra gånger mer el och kan alltså tjäna mycket mer.

Men framgången gav blodad tand och jakten gick vidare. På internet finns många av de elleverantörer som konkurrerar med låga priser och dessutom finns flera tjänster som försöker hjälpa till med att hitta lägsta pris (se tabellen nedan).

En timme senare var slutsatsen klar. Ju lägre förbrukning, ju viktigare är det att slippa fasta avgifter (om förbrukningen är 6.600 kWh så motsvarar 190 kronor 2,9 öre per kWh). Bland de som inte tar ut någon fast avgift alls finns Statoil, som dessutom sedan den 1 april haft ett elpris på bara 11,7 öre per kWh – mindre än hälften av Vattenfalls ordinarie pris.

Vinsten på att byta från Vattenfall till Statoil blir därmed i teorin 1.200 kronor per år. I praktiken blir dock vinsten mindre eftersom Statoils pris är rörligt (ändringar sker ungefär fyra gånger per år) och troligen kommer priset att höjas i vinter.

Ändå har Statoil bara fyra veckors uppsägningstid på sina rörliga avtal och lovar att förvarna om prishöjningar minst en månad i förväg. Om det rörliga priset är på väg att bli obehagligt högt är det alltså bara att byta leverantör en gång till.

På den nya elmarknaden finns förstås flera andra typer av elavtal. De tre vanligaste är ett helt rörligt pris (varje timme får kunden betala spotpriset på elmarknaden Nordpool, plus ett påslag), ett rörligt pris med tak och ett fast pris som gäller under ett, två eller tre år.

Rörligt elpris

Ett helt rörligt elpris ger med stor sannolikhet lägre kostnad än ett rörligt med tak eller ett fast pris, sett över en längre tidsperiod, eftersom fast pris precis som bunden boränta innebär att man betalar extra för att få lägre risk. Nackdelen med rörligt pris är att om vintern blir ovanligt kall så kan elen bli dyr under några månader. Men samtidigt blir elen garanterat billigare på sommaren.

Totalt sett är dock själva elpriset inte så viktigt. Själva elpriset är bara knappt en tredjedel av den totala elkostnaden. Dessutom tillkommer en nätavgift på mellan 8 och 32 öre och skatten på ungefär 20 öre. Totalt cirka 60 öre per kWh.

Det är lite förvånande att Vattenfall väljer att behålla en prisnivå som innebär att Affärsvärldens reporter kan sänka sitt elpris med 56 procent genom att byta leverantör. Förklaringen är troligen att Vattenfall räknar med att de förlorar mindre på en minskad marknadsandel än de skulle förlora på att sänka sina marginaler.

Kalkylen är antagligen riktig på kort sikt, de flesta svenskar väntar nog med att byta. Men på tio års sikt får nog Vattenfall inte många kunder kvar med sin nuvarande prispolitik.

Över 500 företag är registrerade som elsäljare hos skattemyndigheten och över 160 av dessa är medlemmar i Sveriges Elleverantörer. Ännu är det för tidigt att spå vilka av dessa som kommer att dominera marknaden, men några som satsar hårt är Agrokraft som ingår i LRF, Nora Energi som har tecknat avtal med Villaägarnas Riksförbund, Statoil som är stora på villaolja och bensin och Telge Energi som har ett avtal med LO.

Hos många elleverantörer är i dag, onsdag den 25 augusti, sista dagen att anmäla att man vill byta elleverantör per den 1 december. Förklaringen är att uppsägningstiden den här gången satts till tre månader och att leverantörerna vill ha några dagar extra för att hinna anmäla bytena till nätägarna. Enklast är det att byta leverantör via internet, där alla flesta större elföretag har hemsidor.

Nästa före nyår

Under nästa år kommer man dock att kunna byta elleverantör med en månads uppsägningstid. Undantag är att inga byten kan ske per 1 januari och per 1 mars. Därför är nästa möjlighet att byta per 1 februari och då räcker det att anmäla detta före nyår.

Vinsterna med att byta elleverantör ska inte överdrivas. För det första är både nätavgift och skatt givna på förhand, och dessa står som sagt för ungefär två tredjedelar av totalkostnaden.

För det andra kommer alla elleverantörer till slut att tvingas börja konkurrera för att behålla befintliga kunder, och därför är det troligt att skillnaden i elpris på sikt kommer att minska. Om skillnaden mellan dyrast och billigast blir högst 5 öre per kWh, så innebär det att den som bor i lägenhet med en förbrukning på 2.000 kWh per år inte kan tjäna mer än 100 kronor per år på att byta. Den som bor i en villa med elvärme och använder 24.000 kWh per år kan tjäna högst 100 kronor per månad.

Något högre blir de potentiella vinsterna om man tar hänsyn till att lägenheter med liten förbrukning bör välja leverantörer som inte tar ut någon fast avgift, medan de som bor villor med elvärme kan tjäna på att skaffa en timmätare och undvika att värma huset på kontorstid då elpriset är högst.

Övriga artiklar om att byta elleverantör

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.