Blackrock: Inflationen kan bli kvar på högre nivåer

I en marknadskommentar skriver Blackrock att inflationen kan bli kvar på högre nivåer än de före pandemin.
Blackrock: Inflationen kan bli kvar på högre nivåer - 2022 Clinton Global Initiative
BlackRocks VD Larry Fink. AP Photo/Julia Nikhinson

Anledningen är de geopolitiska uppdelningar som präglat den senaste tiden. Som exempel lyfts den militanta Huthi-rörelsen i Jemen som genom attacker på Röda havet påverkat leveranskedjor och produktionskostnader. Andra exempel är USA:s handelskrig, Rysslands invasion av Ukraina och kriget i Mellanöstern, skriver fondjätten.

”Denna utveckling har påskyndat den globala fragmenteringen och framväxten av konkurrerande geopolitik och ekonomiska block. Länders öppenhet för handel med varandra har minskat, vilket är en stor avvikelse från den globalisering som pågått sedan kalla kriget.”

Att dessa uppdelningar kan leda till ett ihållande inflationstryck beror på de längre och mer komplexa leveranskedjorna, som i sin tur är en följd av att länder som Mexiko och Vietnam fungerar som mellanliggande handelspartner mellan olika geopolitiska block.

”Sådana länder kan dra nytta av konkurrensen mellan blocken, men det kommer att krävas betydande investeringar, som viktig infrastruktur, för att de fördelarna fullt ut ska förverkligas”, skriver Blackrock.

Avslutningsvis lyfter fondjätten att breda amerikanska S&P 500 stängde rekordhögt förra veckan, och att även tekniktunga Nasdaq drevs till sitt all-time-high. Den amerikanska tioåringen steg samtidigt över 4,10 procent när marknaderna prisade in stora räntesänkningar från Fed.

”Vi ser fortfarande marknadens prissättning av räntesänkningar som överdriven med tanke på den inflationsberg- och dalbana vi förväntar oss. Men den snabba förändringen i förväntningar understryker vikten av att hantera makrorisk, eftersom marknadens narrativ plötsligt kan vända.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets