Bolagen som laddarför extrautdelningar

Nu kommer listan som alla väntat på: de mest sannolika extrautdelarna nästa år. Affärsvärlden avslöjar de tio hetaste kandidaterna.

Okej – vi erkänner. Ordet utdelning är total överexponerat i svensk press, likaså extrautdelning, inlösen och återköp. Och man blir bara trött av ordet balansräkning.
Men, det är inte vårt fel att börsbolagen inte är kreativare än så eller att de i princip har blivit skuldfria. Och det finns ju ingen anledning att de ska sitta och trycka på pengarna. Därför kommer utdelningarna 2005 att slå alla rekord. Nu finns det en hel drös av företag som skulle kunna göra gigantiska utdelningar, exempelvis H&M, SCA, Sandvik och bankerna. Men det är inte särskilt troligt. Av olika skäl som i sin tur kräver en egen artikel. Bättre då att konstatera att i alla fall ett tiotal kommer att göra en extrautdelning eller en inlösen. Här följer de troligaste kandidaterna:

1) Volvo. Har idag en nettokassa på 15 miljarder kronor. Visserligen vill de göra ett par förvärv inom anläggningsmaskiner, men det hindrar inte bolaget från att släppa ifrån sig en jätteslant i alla fall. Vi tippar på 10 miljarder kronor.

2) Telia Sonera. Nästan skuldfritt och med ett eget kapital i 100 miljardersklassen har bolaget obegränsat med möjligheter. I somras lovade de att årligen skicka ut 10 miljarder kronor. En bra början.

3) Skanska. Styrelsen utreder kapitalstrukturen och har lovat att återkomma runt årsskiftet. Klart är i alla fall att nettokassan i slutet av året uppgår till minst 7 miljarder. Vi talar dock om försiktiga herrar varför en extrautdelning i storleksordningen 3 miljarder (alltså exklusive den ordinarie) är att vänta.

4) Electrolux. Ifjol var bolaget skuldfritt och de valde därför att höjda utdelningen, liksom återköpa aktier och dessutom genomföra ett inlösenprogram på cirka 3 miljarder. Kassaflödet fortsätter att vara starkt varför bolaget i slutet av detta år, åtminstone kommer att ha en skuldsättningsgrad på 10-15 procent. Långt ifrån målet. Det innebär ett minst lika stort program nästa år.

5) Scania. Nu är Göteborgarna (läs Volvo) ute ur bolaget och det betyder utdelning till aktieägarna. Den ordinarie utdelningen höjs, men det starka kassaflödet ger utrymme för ganska mycket. Vi tippar på 1 miljard i extra utdelning.

6) Atlas Copco. Försäljningen av två elverktygsdivisioner gav knappt 5 miljarder. Därmed sitter bolaget på ett rejält överskottskapital. Gissningsvis kan aktieägarna se fram emot just 5 miljarder extra kronor.

7) SKF fortsätter att tjäna massor med pengar och de större förvärven lyser med sin frånvaro. Samtidigt börjar skuldsättningsgraden bli så pass låg att bolaget måste skicka ut pengar för att få någon hävstång på sitt egna kapital. Vi gissar på 5 miljarder här också.

8) Gambro. Uppgörelsen med amerikanska justitiedepartementet är preliminärt i hamn. Därmed är dags att betala tillbaka lite till aktieägarna, något Gambro tidigare också konstaterat att de är öppna för. Nettoskulden är kraftigt amorterad, utrymmet är stort och cirka 3 miljarder borde det minst bli.

9) NCC. Om höstens försäljningar trillar in – fastigheten Borgarfjord i Kista, de utländska husen, danska betongrörelsen – kan NCC stoltsera med en nettoskuld på bara 1-2 miljarder i slutet av året. Det ska jämföras med de 14 som prydde balansräkningen häromåret. Under året har en stor överföring av bundet kapital till fritt skett, vilket öppnat möjligheten. En miljard, motsvarande 10 kronor per aktie, överförs sannolikt då till aktieägarna.

10) Bilia. Inga större belopp i kronor, fast i procent av börsvärdet kan det bli tal om en ganska kraftig inlösen. Precis som i fallet NCC har de nyligen överfört bundet till fritt eget kapital. Bilias aktieägare kan få 300 millar. Minst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.