Boris Johnson går mot storseger

När 440 av de 650 valkretsarna har räknats ser det ut som att konservativa Tories kommer att vinna 362 mandat mot 199 för oppositionspartiet Labour i torsdagens brittiska parlamentsval.

Det rapporterar BBC på sin hemsida på fredagsmorgonen.

Det viktigaste beskedet är att Tories, med partiledaren Boris Johnson är på väg mot en rejäl majoritet, vilket betyder att Storbritannien kommer att lämna EU under de kommande veckorna. Tories behövde minst 326 mandat för att få majoritet i underhuset.

Enligt BBC väntar nu, om röstsiffrorna stämmer, en mindre regeringsombildning på måndag och en omröstning om brexit-avtalet nästa fredag.

För Labour däremot är valresultatet ett fiasko och partiledaren Jeremy Corbyn har redan meddelat att han inte kommer att leda partiet i nästa val. Han har dock inte sagt att han kommer att avgå omedelbart.

Liberaldemokraterna beräknas få 13 mandat, men partiledaren Jo Swinson förlorade sin valkrets till skotska SNP med 149 röster, enligt BBC.

SNP i sin tur väntas gå fram kraftigt, med 52 mandat enligt prognosen. Detta skulle i så fall kunna föra upp frågan om en ny folkomröstning om självständighet i Skottland till toppen på agendan.

Om röstsiffrorna håller i sig skulle Boris Johnsons majoritet bli större än den som Labour vann med Tony Blair 2005 eller Tories med Margret Thatcher 1979.

Pundet stärks kraftigt mot dollarn på valresultatet och handlas tidigt på morgonen kring 1:3464 mot dollarn, jämfört med 1:3075 före vallokalerna stängt i går kväll.

“Om vallokalsundersökningen visar sig stämma är detta helt klart en mycket större majoritet än de flesta mätningar förutspådde. Det kommer absolut ge Tories ett solitt mandat att lägga fram sitt brexit-avtal för omröstning före jul och det verkar sannolikt att Storbritannien kommer att vara ute ur EU i början av 2020. På denna majoritet kan pundet antagligen stärkas upp mot 1:36-1:37 mor dollarn”, säger Fritz Louw, strateg på MUFG Bank, till Bloomberg News.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här