Börsen: Kraftig nedgång för IT-aktier

Slakten av telekom- och IT-aktier fortsatte på torsdagen efter Marconis vinstvarning. Placerarna sänkte kurserna från minsta lilla IT-konsult, till Ericsson, Stockholmsbörsen och Nasdaq. Stockholmsbörsens SAX-index hade klockan 16.00 backat 1,4 procent.

Telekomfrossan nådde över nya smärttrösklar sedan det brittiska telekombolaget Marconi, med verksamheter inom utbyggnad av bredbands- och mobiltelefoninät, sent igår onsdag släppte en saftig vinstvarning. När handeln öppnade åkte aktien sjänk den som en sten med över 50 procent.

En del av vinstvarningen bakades in i övriga telekombolags kurser redan på onsdagen då Marconiaktien var handelsstoppad. Men varningen var så allvarlig att Ericsson ändå backade med ytterligare 5 procent till 54,50 kronor på torsdagen. Nokia föll med 3 procent till 227,50 kronor.

Det är marknaden för telekomprodukter, framför allt i Europa, som har förvärrats de senaste månaderna, säger Marconi. Under bolagets andra kvartal, som slutar sista september, väntas bolagets försäljning minska med 15 procent. För helåret, bokslut i mars 2002, gör ledningen bedömningen att resultatet kommer att halveras.

Även i Sverige släpptes det vinstvarningar som chockade placerarna och sänkte kurserna. Mjukvaruutvecklaren Telelogic varnar på samma tema att tillväxten under andra halvåret blir lägre än väntat. För höga kostnader och den lägre försäljningen har tärt på kassan. Telelogic ser därför över möjligheterna att genomföra en nyemission under hösten. Antalet anställda ska skäras ned med 280 personer. Den nya målsättningen är att nå ett nollresultat före avskrivningar 2001. Aktien störtdök med 36 procent och kunde köpas för 8,80 kronor.

Inte heller USA-börserna kunde stå emot Marconis vinstvarning och öppnade efter nationaldagen nedåt. Nasdaq hade efter en halvtimmes handel fallit med 1,5 procent.

Vinstvarningarna sänkte förtroendet för en lång rad IT-företag vars kurser for nedåt i en hög fart. WM-data presenterade på tosdagen sin lösningen för återförsäljaren av hårdvara Atea. Det är 3i och ledningen för Atea som köper in sig. WM-data föll med 2 procent i den allmänna skepsisen mot IT-aktier. Det var ändå mindre än IT-index som rasade med 5 procent för andra dagen i streck.

Backande aktier var Tietoenator och telekonsulten Hiq som föll med 5 respektive 7 procent. Med på förlorarlistan fanns också Protect Data som sjönk 7 procent, Adcore var ned 9 procent och C Tech backade 7 procent.

Rasade gjorde också e-utbildningsföretaget M2S. Den mindre konkurrenten Enlight meddelade däremot att den preliminära intäkten för juni månad uppgår till 5,3 Mkr. Aktien klättrade 7 procent till 3,70 kronor på beskedet.

Teleoperatören Telia bekräftade på torsdagen att man sålt hälften av aktierna i katalogbolaget Eniro för 4 miljarder kronor. Telia-aktien backade med 3 procent till 51 kronor. Aktieägarna i Eniro däremot fick se sin aktie stiga med 4 procent och handlades till 108,50 kronor.

Investmentbolaget Svolder har köpt fler aktier i Beijer Electronics och har nu en corner eller drygt 10 procent av kapitalet. Beijer Electronics var dock oförändrad på 82 kronor.

Bland vinnarna fanns privatresebyrån Ticket som rekommenderas i en Finanstidningsanalys. Aktien steg med 11 procent till 14,20 kronor. Steg gjorde också säkerhetsföretaget Securitas. Aktien var 2 procent upp till 192 kronor.

Skogsbolagen gick hyggligt. Detta trots att branschsajten Paperloop skriver att massapriset är satt under press och hänvisar till källor i marknaden. Priset för ett ton NBSK-massa väntas snart sjunka från 500 dollar till 480 dollar. Enligt Paperloop finns det dock tecken på att strömmen av billig massa från Indonesien håller på att sina något vilket borde minska pristrycket. Både Stora Enso och SCA steg med 1 procent till 232,50 respektive 117 kronor. Den europeiska centralbanken, ECB lämnade sin viktigaste styrränta oförändrad på 4,5 procent och sade att den nuvarande penningpolitiken är lämplig för att upprätthålla prisstabilitet på medellång sikt. Tillväxten i euroområdet har varit svagare än väntat första halvåret. Under andra halvåret väntar sig ECB att den inhemska efterfrågan kommer att återhämta sig med stöd bland annat skattereformer, sade ECB-chefen Wim Duisenberg vid en presskonferens på torsdagen.

Något besked om den svenska reporäntan har ännu inte kommit. De svenska marknadsräntorna sjönk marginellt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco