Börsen tippar på ända

Stockholmsbörsen vände nedåt vid 10-tiden. En mäklarchef skyller på att aktieköparna uteblir.

På förlorarlistan stack bland annat bankerna ut och även verkstadsaktierna handlades ned.

Klockan 12.35 noterades OMXS30 2,0 procent lägre till noteringen 607,0. Omsättningen uppgick till 4,3 miljarder kronor.

– Det som driver ner är helt enkelt avsaknaden av köpare. Man har bränt sig så många gånger förut och det finns ingenting positivt i nyhetsväg att agera på, säger en mäklarchef i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

– Det folk väntar på är en konkretisering kring hur räddningsaktionerna i USA kommer att se ut, fortsätter han.

Dow Jones index bröt under måndagen den viktiga 7.000-gränsen för första gången sedan 1997. Terminerna i USA visade en viss återhämtning efter att S&P 500-index varit nere på den tekniskt viktiga 700-nivån. Men trenden vid lunchtid pekade på en återgång till måndagens låga noteringar och det tyngde de europeiska indexen.

– Enligt mig har de viktigaste nivåerna redan brutits. Frågan är nu hur valutan kommer att påverka utvecklingen, säger mäklarchefen.

På valutamarknaden hade kronan återhämtat sig en aning efter en riktigt dyster måndag. Mot euron var kronan 8 öre starkare än stängning på måndagen.

De svenska storbankerna var tillsammans med Eniro några av de stora förlorarna på Stockholmsbörsens storbolagslista. Handelsbanken backade med 3,2 procent till 99:25 kronor. Swedbank tappade 4,8 procent till 21:90 kronor och Nordea föll med 3,7 procent till 41:90 kronor.

Eniros aktie sjönk med 4,8 procent till 5:95 kronor.

SSAB:s aktie reagerade först positivt på IF Metalls krisuppgörelse att öppna för lokala lönesänkningar för sina medlemmar. Aktien vände dock ned i likhet med index och låg vid lunchtid oförändrad på 61:75

Bolidens aktie steg med 1,6 procent till 25:90 kronor efter att kopparn noterats upp för första gången på tre dagar. Fortsatt spekulation om att Kina fortsätter att köpa i råvaran sägs ligga bakom prisuppgången.

Bästa bransch i Europa var läkemedel. Astrazeneca klättrade 1,4 procent till 293 kronor.

Färska siffror från ACT visar att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika fortsätter att vara svag. I februari var orderingången 6.400 lastbilar, vilket motsvarar en nedgång på 61 procent på årsbasis.

Volvo noterades 2,5 procent lägre på 35:70 kronor. Flera av underleverantörerna till den sargade bilindustrin hade en svag utveckling. Trelleborg B sjönk med 4,2 procent till 25:10 kronor, Haldex var ned 3,4 procent till 28:70 och i Autoliv noterades en tillbakagång på 1,9 procent till 127:50.

Tisdagens enda rapportbolag, Sectra, redovisade ett rörelseresultat på 1,4 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret (10,4). Omsättningen steg samtidigt till 226 miljoner kronor (189). Aktien var ned 7,6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB